Evo kako Holivud kupuje "Oskare"

Novcem do priznanja

21.2.2013.
6:27
VOYO logo

Glasanje za ovogodišnje "Oskare" je zatvoreno u utorak uveče, a pratila ga je jedna od najskupljih kampanja u istoriji. Dodela nagrada će biti održana u Los Anđelesu, 24. februara.

Članovi Akademije za film i TV (5800 njih) su mogli da glasaju od 8. februara preko online sistema ili putem tradicionalnih glasačkih listića. Studiji su ih sve vreme bombardovali žestokom kampanjom u koju su uložili ogroman novac i besramnu taktiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studiji retko otkrivaju koliko su potrošili na ovu vrstu promocija, ali su članovi Akademije primetili da je ove godine bilo neuobičajeno više reklamnih poruka nego ranije, naročito za najbolji film. Iako članovi glasaju u kategorijama svoje ekspertize (montažeri za montažere, glumci za glumce), svaki član može da glasa za najbolji film. Mnogi stručnjaci smatraju da je "Argo" najveći favorit, pošto je trijumfovao na Bafti i Zlatnom globusu, ali da bi "Linkoln" i "U dorbu i u zlu" mogli biti kandidati iz senke. Džim Berk, producent filma "Potomci" koji je bio nominovan 2012, kazao je za "LA Tajms" da je ove godine bila prava "trka u naoružanju". Elizabet Gebler, predsednica Foksa 2000, otkrila je da je njen studio potrošio "značajnu" sumu na reklamiranje "Pijevog života":

- Znam da je ovo najviše što smo ikad potrošili. Smatramo da je naša odgovornost da na taj način podržimo film -.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od nominovanih

Stručnjaci za kampanje su procenili da studiji troše oko 10 miliona dolara po filmu za "udvaranje" članovima Akademije. Tim novcem plaćaju emitovanje priča sa snimanja na TV kanalima, bilborde i oglase u filmskim časopisima kao što su "Variety", "Hollywood Reporter" i "The Wrap". A onda su tu i besplatne stvari. Akademija je ograničila ove kampanje pred dodelu 2011, zabranivši promotivne događaje, glamurozne prijeme nakon projekcija i detaljne panel diskusije na kojima učestvuju više od dva člana. Međutim, nema ograničenja na sumu potrošenu za kampanju, a članovi su ove godine prijavili brojne ekstravagantne poklone poslate raznim udruženjima i organizacijama. Kritičar i član Akademije Tom Tengni napisao je da je primio četiri različite knjige od "promotera "Linkolna"", specijalni DVD i zahvalnicu koju je Spilberg lično potpisao. Dobio je i knjigu i DVD pod nazivom "Dešifrovani Argo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi članovi Udruženja filmskih kritičara dobili su iPod ispunjen muzikom iz "Jadnika" iako je filmski studio "Uuniversal" rekao da je njihova kampanja koštala manje od 10 miliona dolara.

Razlog za ovako visoke budžete je taj što studiji iza nominovanih filmova imaju duboke džepove: "Universal" se nadmeće sa "Diznijem" (Linkoln) i "Warner Bross"-om (Argo). Kada je "Zaljubljeni Šekspir" bio nominovan za najbolji film (i pobedio), pričalo se da je producent Harvi Vajnstin – koji se ove godine nadmeće filmovima "U dobru i u zlu" i "Đangova osveta" – potrošio 15 miliona dolara na kampanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo