U filmu optužili legendarnog generala: Bio je kukavica i karijerist

Erwin Rommel bio je Wehrmachtov generalfeldmaršal kojega su poštovali njegovi vojnici, ali i neprijatelji. Zbog sudjelovanja 1944.

6.11.2012.
10:02
VOYO logo

Poznati glumac James Mason u američkom filmu Pustinjska lisica: Priča o Rommelu iz 1951. portretirao ga je kao pozitivca. Čak je i poslijeratni njemački razarač iz klase Lütjens, nekoliko desetljeća nosio njegovo ime, sve dok nije završio u turskom rezalištu.

No, čini se da bi dosadašnja javna predodžba o neposlušnom Hitlerovom vojskovođi mogla biti stubokom promijenjena. Razlog drukčijeg gledanja na jednog od rijetkih junaka s njemačke strane u Drugom svjetskom ratu mogao bi biti najnoviji televizijski film njemačke proizvodnje Rommel, prikazan prije nekoliko dana na Prvom programu njemačke televizije (ARD).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slabić, moralna kukavica i puki karijerist

Ako je vjerovati tom ambicioznom njemačkom televizijskom uratku, koji potpisuje redatelj Niki Stein (Nikolaus Stein von Kamienski), Rommel je bio slabić, moralna kukavica i puki karijerist, koji je do kraja vjerno služio Hitleru, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film je emitiran u povodu 70. obljetnice bitke kod El Alameina, u kojoj su zapadni saveznici porazili Rommela i njegov Afrikakorps u sjevernoj Africi.

Producent tog njemačkog filma Nico Hofmann izjavio je za Reuters kako je ideja bila demistificirati Rommela. Nova priča o Pustinjskoj lisici stavlja pod znak pitanja njegovu navodnu povezanost sa Srpanjskom urotom iz 1944., kada je skupina njemačkih časnika izvršila neuspješan atentat na Führera u njegovom stožeru u Vučjoj jazbini na istoku tadašnje okupirane Poljske. Navodno je generalfeldmaršalova supruga Lucie kasnije zanijekala suprugovo sudjelovanje u pokušaju puča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjeduje generalov sin

Rommelov sin Manfred, koji danas ima 83 godine, uputio je pismo producentima tog filma, prosvjedujući zbog umanjivanja uloge svoga oca u tom povijesnom događaju.

Njemački povjesničar Sönke Neitzel, koji je bio konzultant kod snimanja filma, odriče Rommelu ratne zločine, čak mu i povlačenje iz El Alameina uzima kao vrlinu. Ipak, Rommela smatra krivcem za velike njemačke vojne gubitke u Drugom svjetskom ratu. Pustinjska lisica za život svojih vojnika nije puno marilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo