ELEMENTARNE ČESTICE: / Predstava izvedena pod jakim osiguranjem, policija pregledavala publiku

Image
Foto: PIXSELL, Grgo Jelavić

Predstava "Elementarne čestice" premijerno je izvedena u ponedjeljak navečer na tvrđavi Lovrijencu uz jako osiguranje policije.

21.7.2015.
8:32
PIXSELL, Grgo Jelavić
VOYO logo

Predstava koja obiluje scenama nasilja, golotinje i seksualnim konotacijama došla je u fokus javnosti kada je sigurnosnu procjenu rizika izvođenja, zbog stavova autora istoimenog romana Michela Houellebecqa prema muslimanima i islamu, zatražio župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić. MUP je utvrdio postojanje rizika. Gledatelji su tako pri ulasku u tvrđavu Lovrijenac pregledavani, a brojne policijske snage nadgledale su pozornicu kao i gledalište. Prema pisanju nekih medija, 15-ak policajaca u civilu sjedilo je među publikom.

Predstava je snažna, glumci su dali svoj maksimum

"Redatelj je glumce stavio pred uistinu nemoguće zahtjeve, ali su to hrabro iznijeli i mislim da nismo nikako promašili i da su puno dobili svi zajedno - i Dubrovačke ljetne igre i umjetnost. Predstava će se propitkivati kroz različita pitanja u sljedećim danima", rekao je ministar kulture Berislav Šipuš i dodao da za kontroverze oko održavanja predstave jednostavno nije bilo mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell, Grgo Jelavić
Image
Foto: Pixsell, Grgo Jelavić

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je da ovakvo nešto Dubrovnik nije vidio posljednjih godina: "Predstava je snažna i intelektualna tekstom, ali i tjelesno, jer su glumci pokazali maksimum", rekao je Vlahušić.

Roman "Elementarne čestice" kontroverznog francuskog pisca i pjesnika Michela Houellebecqa objavljen je 1998. i uprizoren je u nekoliko europskih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku i Španjolsku, a sada i Hrvatsku. Roman je pisan sirovim i brutalnim jezikom i smatra se svojevrsnim esejem o kraju povijesti i potpunoj dekadenciji suvremenog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo