Edukacijska jutra uz predavanja Mirka Ilića i Branka Lustiga!

Festival tolerancije – 7. Festival židovskog filma održat će se od 19. do 25. svibnja u kinima Europa i Grič u Zagrebu, a po prvi puta dio filmskog programa od 07. do 09.

17.5.2013.
15:48
VOYO logo

Uz bogat filmski program koji broji čak 57 dokumentarnih, kratkometražnih i dugometražnih igranih filmova, međunarodnu edukativnu filmsku radionicu International Talent Workshop te tematsku izložbu ‘Antimasonski plakati’, Festival se odlikuje i svojim programom Edukacijska jutra.

Riječ je o izvaninstitucionalnom obrazovanju mladih o holokaustu i toleranciji koji Festival razvija od 2009. prepoznajući važnost posebne brige o mladima kao najznačajnijem segmentu u razvoju demokratskog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neofašistička ikonografija sveprisutna u javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire

U sklopu prvog ovogodišnjeg zagrebačkog edukacijskog jutra, 20. svibnja u kinu Europa u 12 sati, svjetski poznati dizajner, predavač te autor vizualnog identiteta festivala Mirko Ilić održat će multimedijalno predavanje u sklopu kojeg će govoriti o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj u javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire.

Predavanje Simboli mržnje tematizira lokalni odnosno regionalni problem prešućivanja ili nemara javnosti na opažanje simbola te grafičkog govora mržnje neonacističkih grupacija (skinheadsa, neonacističkih i ekstremnih navijačkih skupina...) koje u posljednje vrijeme jačaju, postaju sve veće i sve nasilnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao uvod u predavanje prikazat će se kratki njemački film „Njegova borba“ redatelja Jakoba Zapfa koji prikazuje priču o prkosu, represiji i iskupljenju, o dva brata - ekstremna desničara. Ovaj program namijenjen je srednjoškolcima i studentima.

Drugi program ovogodišnjih Edukacijskih jutara održava se u Zagrebu 23. svibnja (kino Europa u 12 sati) te potom u Rijeci 7. lipnja (Art-kino Croatia u 12 sati). Započinje projekcijom dugometražnog filma „Nadarena djeca“ redatelja Markusa Rosenmüllera koji govori o glazbeno nadarenoj djeci koja razvijaju duboko i iskreno prijateljstvo koje je nadvladalo njihove religiozne i nacionalne različitosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlastito iskustvo Branka Lustiga iz koncentracijskih logora nacističkog režima

Nakon projekcije filma, Branko Lustig održat će predavanje o vlastitom iskustvu iz koncentracijskih logora nacističkog režima te iz bogatog životnog iskustva izdvojiti poruku potrebe za oprostom i ljubavlju prema bližnjem te uvažavanju svakog pojedinca. Upravo kako bi podučio današnju djecu o strahotama koncentracijskih logora u Drugom svjetskom ratu, Branko Lustig neumorno progovara o svojim iskustvima iz logora, strahotama koje se nikada ne bi smjele ponoviti. Ovaj program namijenjen je za učenike posljednja dva razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo