Domaći proizvod koji je oduševio i američku scenu

Nakon predstave Garaža, još će jedan hrvatski proizvod gostovati u kultnoj La MaMi. Riječ je o festivalu Perforacije koji će u ožujku posjetiti New York.

18.2.2011.
16:55
VOYO logo

Perforacije su festival koji zadnje dvije godine intenzivno djeluje na području promoviranja i osnaživanja nezavisne kulturne scene, i to na način i opsegom koji u regiji nema usporedbe.

Posebnost ovog festivala proizlazi iz načina na koji provodi svoju misiju – decentralizacijom (festival se, što je rijetka praksa u Hrvatskoj, odvija u više gradova s jedinstvenim programima: Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku), fokusom na domaću i regionalnu produkciju (koja se osnažuje umrežavanjem organizacija s područja Bugarske, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije, čime festival ujedno predstavlja i najobuhvatniju inicijativu usmjerenu na nezavisne umjetnike iz središnje i istočne Europe) i opsežnim programom (u trajanju od tjedan do 10 dana, prikazuje se po 30-ak produkcija).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ovog proljeća festival uvodi još jedan fenomen bez presedana na hrvatskoj kulturnoj sceni – čitav festival gostuje u SAD-u, gdje će predstaviti neke od vodećih suvremenih izvedbenih umjetnika i umjetničkih skupina iz Hrvatske i okolnih zemalja.

Festivalski program broji 12 produkcija i više od pedeset umjetnika iz pet zemalja - Bugarske, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije, koji će tijekom 10 dana predstaviti svoje radove u njujorškom kazalištu La MaMa, koje je partner ovog izdanja Perforacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ovoj suradnji je umjetnička direktorica La MaMe, Mia Yoo, rekla: "Kazalište La MaMa ima dugu povijest predstavljanja umjetnika s Balkana, dijela svijeta koje je imalo posebno mjesto u srcu naše osnivačice, Ellen Stewart. Uzbuđeni smo suradnjom s umjetničkim direktorom Perforacija, Zvonimirom Dobrovićem, i organizacijom njujorškog festivala. La MaMa s ponosom predstavlja ove umjetnika i nastavlja svoj dijalog s njihovim zemljama."

Promocija izvedbenih umjetnika s područja Balkana u New Yorku

Od 11. do 21. ožujka prikazat će se mahom američke premijere, te će tako njujorška publika imati priliku upoznati novi rad skupine BADco, koja će Hrvatsku predstavljati i na Venecijanskom bijenalu, Sanje Mitrović, nedavne dobitnice prestižne nagrade BNG Nieuwe Theatre za režiju, slovensku predstavu Olivera Frljića Proklet bio izdajica svoje domovine, u kojoj se raskrinkavaju jugoslavenski politički, kazališni i povijesni stereotipi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perforacije u New Yorku predstavljaju i rad slovenskih skupina Via Negativa i Mini Teatra s fascinantnim Senkom Bulić i Markom Mandićem u režiji Ivice Buljana, te instalacije Petre Kovačić, Željka Zorice i Igora Josifova.

Festival se zatvara 21. ožujka uz diskusiju o stanju umjetnosti na području Balkana koja će se održati na prestižnoj The New School for Social Research.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo