Dokumentar​ac Everest: Uspon za mir u izdanju JFF EDU-DOX!

Četvrto izdanje programa JFF EDU-DOX u organizaciji Festivala židovskog filma nastavlja se projekcijom američkog dokumentarnog filma Everest: Uspon za mir redatelja Lancea Trumbulla u subotu 16.

11.2.2013.
11:42
VOYO logo

Everest: Uspon za mir je dokumentarac koji kroz spektakularno putovanje triju planinara različitih vjera i kultura progovara o stoljetnim previranjima i ratnim razaranjima u Jeruzalemu.

Kroz višetjedni uspon na Everest, 'penjači za mir' – Palestinac Ali Bushnaq te Izraelci Dudu Yifrah i Micha Yaniv - susreću se s poznatim prizorima ratnog stanja i siromaštva. Prikazujući kontrast naroda kojeg razara rat i zajedništva koja nadilazi nacionalne i vjerske razmirice; film ilustrira kako prijateljstvo i mir počinje od ljudi i njihovog vedrog duha i tolerancije, a ne od vlasti. Dalai Lama pozdravio je ovaj film kao „veličanstveno ostvarenje“, a gledatelje kroz ovu fascinantnu priču vodi narator Orlando Bloom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film je sniman na brojnim lokacijama: Nepalu, Tibetu, Izraelu, Palestini, Jordanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Sjedinjenim Američkim Državama te sadrži neke od najnevjerojatnijih snimaka Everesta ikada načinjenih.

Na ovu zahtjevnu misiju uputilo se ukupno devet planinara iz sedam zemalja u organizaciji režisera i producenta filma Lancea Trumbulla, koji je ujedno bio i vođa ekspedicije 'Everest Peace Project'. Trumbull je teolog i avanturist koji je osvojio planine u Nepalu, Tibetu, Kini, Mongoliji, Rusiji i Indiji te uspješno vodio planinarske mirovne timove na Kilimanjaro i Everest. Lance Trumbull je proputovao svijet promovirajući svoj nagrađivani filmski projekt. Nagrade: Worldfest Houston IFF, SAD – REMI nagrada / Mount Shasta IFF, SAD – najbolji dokumentarac /EMPIXX Platinum Award, SAD /COVR Awards, Sad – najbolji dokumentarac / My Hero FF, SAD – Ron Kovic Peace Award.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekcija dokumentarca 'Everest: Uspon za mir' održat će se u subotu 16. veljače u 19.00 sati u Dokukinu KIC, Preradovićeva 5. Cijena ulaznice je 20,00 kn.

Program JFF EDU_DOX započeo je u studenom prošle godine, projekcijom filma Posljednji let Petra Ginza, a cilj je jednom mjesečno u Dokukinu KIC prikazivati dokumentarce koji na različite načine progovaraju o Holokaustu i/ili promiču toleranciju, a prikazani su na prošlogodišnjem Festivalu židovskog filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo