Dobrim programom Eurokaz prkosi krizi

Ove godine Eurokaz slavi 25. obljetnicu. Unatoč skromnim financijskim sredstvima, zbog čega su morali otkazati nastupe nekih umjetnika, ovogodišnji program je za svaku pohvalu.

15.6.2011.
17:06
VOYO logo

Umjetnička ravnateljica Eurokaza, Gordana Vnuk i redatelj Branko Brezovac, na press konferenciji održanoj u cafe baru Lotus u sklopu Avenu Malla, predstavili su program 25. Eurokaza.

Gordana Vnuk prvo se osvrnula na ovogodišnji skromni proračun koji je znatno utjecao na organizaciju samog festivala. Gradski ureda za kulturu smanjio im je budžet 30% u odnosu na prošlogodišnji, već smanjeni budžeta, dok im je Ministarstvo kulture svoju potporu smanjilo 8%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog smanjenog budžeta otkazali su već dogovorene nastupe umjetnicima iz Vijetnama, Kanade i Grčke te nisu bili u mogućnosti realizirati najavljene teme Odgovorna koreografija i Ulica kao dramski lik.

Eurokaz je u svojih 25 izdanja predstavio brojne relevantne umjetnike iz cijeloga svijeta, promovirao poticajne kazališne trendove, pokrete, stilove, a s tim nastavlja i ove godine unatoč problemima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prošle godine Eurokaz sudjeluje kao partner u dvama europskim projektima koje sufinancira program Kultura 2007–2013. Rezultate jednog od njih, četiri izabrane predstave koje su nastale zahvaljujući europskim fondovima, moći će se vidjeti u dijelu programa Fokus na utjecaju znanosti u izvedbenim umjetnostima.

Festival otvara Krležina Saloma u režiji Branka Brezovca, za njega netipična predstava koja će, najavljuju organizatori, iznenaditi jednostavnošću i elegancijom te nadigrati opuštenost jednog za kazalište neprispodobiva prostora, Avenue Malla u Novom Zagrebu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba i dodatno istaknuti gostovanja kongoanskoga koreografa Faustina Linyekule i francuskog redatelja Philippea Quesnea. Dok je Quesneov teatar zauzeo poziciju veličanstvene šutnje koja je pitanje svih odgovora, Linyekula započinje govorenjem iz prostora za koji smo mislili da je zaposjednut samo nerazaberivim ritmom, intuicijom i oslobođenjem.

Tu je i stari znanac Eurokaza Akram Khan sa svojom dosad najodgovornijom i najspiritualnijom koreografijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od popratnoga programa valja istaknuti retrospektivu prošle godine preminula njemačkog redatelja Christopha Schlingensiefa, kojega, nažalost, zagrebačka publika nije imala prilike vidjeti uživo.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo