Večeras otvaranje 41. FEST-a

Slavni američki glumac Majkl Medsen otvara FEST u "Sava centru"

22.2.2013.
11:45
VOYO logo

Slavni američki glumac Majkl Medsen otvoriće večeras u "Sava centru" u Beogradu 41. međunarodni filmski festival Fest, na kojem će do 3. marta biti prikazano 75 filmova iz celog sveta.

Medsen na Fest stiže sa ulogom u filmu "Pored puta" (Along the roadside) reditelja Zorana i producenta Vladimira Lisinca, braće iz Kruševca koji karijeru grade u Americi.Oni će se takođe pokloniti publici Festa, kao i Lazar Ristovski koji u njihovom filmu igra Srbina koji je krenuo preko okeana da ostvari "američki san".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni program će, kao što je već tradicija, početi projekcijom filma koji je osvojio Zlatnu palmu u Kanu. Ovoga puta to je "Ljubav" Mihaela Hanekea. Taj film u koprodukciji Austrije, Francuske i Nemačke dobio je nagradu Evropske filmske akademije, a nominovan je i za Oskara u više kategorija. U toj drami o starom bračnom paru impresivne role ostvarili su Emanuela Riva i Žan Luj Trentinjan.

Kasno večeras u "Sava centru" biće prikazan i film slavnog španskog reditelja Aleksa de la Iglesije "Kako sreća hoće", koji je snimljen u koprodukciji Španije, Francuske i SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sutra počinju projekcije različitih programskih celina i u Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana i Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici.

Glavni program nudi festivalske pobednike, oskarovce, velike autore, ciklus "Holivud" presek američkog repertoarskog filma, a tu su i "Panorama svetskog filma" (daleke kinematografije), "Evropa u Evropi" (produkcije i koprodukcije unutar EU), "U fokusu: Južna Amerika", "Izabrani dokumentarci".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini takmičarski program "Evropa van Evrope" (selekcija evropskih kinematografija izvan EU) obuhvata devet filmova iz Turske, Rusije, Kazahstana, Ukrajine, Srbije, Hrvatske, Norveške, Izraela i Jermenije.

Fest će prikazati i više srpskih filmova, a na zatvaranju 3. marta biće premijera "Falsifikatora" u režiji Gorana Markovića, prenosi Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo