Vagnerova opera u naci ruhu izazvala skandal (FOTO)

Slavni kompozitor jeste bio antisemita, ali nema veze sa holokaustom

9.5.2013.
12:51
VOYO logo

Nemačku potresa prvi veliki skandal u Vagnerovoj godini. Opera u Diseldorfu odlučila je da povuče iz programa operu "Tanhojzer" pošto je delovima publike pozlilo zbog nasilnih scena, prenosi Deutsche Welle.

Streljanja, ubistva u plinskim komorama koncentracionih logora i samospaljivanja na sceni bili su previše za publiku "Nemačke opere na Rajni" iz Diseldorfa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drastične scene bile su toliko upečatljive da je nekoliko ljudi zatražilo lekarsku pomoć posle izlaska iz dvorane. Iz nje je ionako i mnogo pre završetka poznate opere Riharda Vagnera otišao dobar deo publike. Za reč se javila i Jevrejska zajednica koja je delove predstave nazvala "neukusnim".

Koncert bez spornih efekata

Epilog prvog velikog skandala u godini u kojoj Nemačka obeležava 200 godina od rođenja velikog kompoziora: ovaj komad se od sada na programu nalazi samo u obliku koncerta dakle bez vatre, krvi i SS ubica, navodi B92. Odluka o skidanju s programa je doneta "iz brige za gledaoce".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnici opere bili su prisiljeni na taj korak nakon što je reditelj sporne postave Burkhard C. Kosminski odbio da iz predstave izbaci sporne delove. "Iz umetničkih razloga", kako je saopštio.

Samo su dočarali surovu istinu

Krištof Majer, direktor opere u Diseldorfu žali što je ovakvo izvođenje "odaslalo pogrešnu poruku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Opera nacističke zločine ne koristi samo kao kulisu ili samo zato da bi izazvala skandal nego drastične scene koristi kako bi dočarala težinu zločina. Time se žrtve nacionalsocijalizma ne vređaju nego se ukazuje na njihove patnje - smatra Majer.

On veruje da su neki gledaoci "iz individualnih razloga vezanih uz biografiju" reagovali sa skepsom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Mi osećaje gledaoca shvatamo ozbiljno i pokrenućemo raspravu na tu temu - zaključio je direktor koji je naglasio kako uglednoj operskoj kući "nije bila namera da vređa žrtve nacionalsocijalizma".

Vagner je bio antisemita, ali nema veze sa holokaustom

Ali komentatori nemačkih medija postavljaju pitanje, kako je moguće da je vođstvo ugledne operske kuće u Diseldorfu ostalo zatečeno negativnom reakcijom. Jer, ko god u operu jednog autora koji je bio neskriveni antisemita, zbog čega je bio i omiljeni kompozitor Adolfa Hitlera, ubacuje drastične i nasilne scene smeštene u doba nacionalsocijalističkog režima, mora da bude svestan posledica. Jevrejska zajednica u Diseldorfu međutim nije napala samog Vagnera nego način na koji je njegova opera postavljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Vagner je bio antisemita. Ali svoditi ga samo na tu činjenicu i to mu tako drastično bacati u lice nije u redu. Vagner nema nikakve veze sa holokaustom - rekao je predsednik Jevrejske zajednice Mihael Sentei-Hajze.

Foto: AP / Deutsche Oper am Rhein - Hans Joerg Michel

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo