Na red došli i nepodobni filmovi (VIDEO)

Živorad Ajdačić obelodanio spisak filmova koji “skrnave kulturu Srbije”

25.4.2013.
16:59
VOYO logo

Reditelj Živorad Ajdačić, generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Beograd i v.d. generalnog sekretara Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, izjavio je da "filmska produkcija ne valja, da su pare potrošene na filmove koji skrnave kulturu Srbije, koji ne promovišu njene već belosvetske vrednosti".

Ajdačić, koji je između ostalog i član Upravnog odbora Narodnog pozorišta, član Komisija za sticanje i oduzimanja statusa ustanova kulture od nacionalnog značaja , član Komisije za dodelu nacionalnih penzija, nabrojao je u intervjuu za dnevni list Politika filmove "koji skrnave kulturu Srbije" i za pojedine dao svoje obrazloženje, piše Blic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako zrno ne umre" Siniše Dragina - film govori o tome kako srpski pop prodaje prostitutke po Kosovu Unproforu i Euleksu.

http://www.youtube.com/embed/9dKzoSZ5zHk?rel=0 "Mamaroš" Mome Mrdakovića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Karaula" Rajka Grlića

"Podunavske Švabe – film govori kako su Rusi i Srbi ubijali jadne Švabe u Banatu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srpski film" - jer govori o tome kako otac siluje svoje dete ispod slike gde se vide knez Lazar i Miloš Obilić

"Šišanje" – film prikazuje mladog Srbina koji ubija Rome po Beogradu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Turneja" Gorana Markovića – priča o srpskim glumcima koji igraju u Bosni gde u monologu Gordan Kičić kazuje kako srpski narod teroriše ceo Balkan

"Sveti Georgije ubiva aždahu" Srđana Dragojevića - u kom glumac Branislav Lečić govori: "Srbi idu da ratuju jer su manijaci"...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ajdačić je rekao i da ima filmova koji su dobili milione, a nisu snimljeni.

- "Travelator" Dušana Milića, izdvojeno 19.000.000 dinara, "Prahovo – Las Vegas" Dragana Nikolića, izdvojeno 3.000.000, "Ničije dete" Stefana Arsenijevića, izdvojeno 23.000.000, "Bajaco Bluz" Lazara Ristovskog, izdvojeno 21.600.000, "O bajacama i herojima" Petra Pašića, kompozitor Vlatko Stefanovski, izdvojeno 6.000.000, "Drago stanje", izdvojeno 6.200.00, "Dvoboj", izdvojeno 8.000.000 (prekinuto snimanje), "Poslednji krug u Monci", izdvojeno 2.000.000 dinara. Komisije koje su se time bavile otvoreno su se zalagale samo za određene grupe ili reditelje, što nisu krile od javnosti - tvrdi Ajdačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njega su, međutim, demantovali producenti pomenutih filmova, koji su za Politiku kasnije izjavili da su njihovi projekti u toku, a neki i da su već završeni.

Tako su "Bajaco bluz" Lazara Ristovskog i "Prahovo - Las Vegas" Dragana Nikolića već snimljeni, ali pod drugim nazivom, što je njihovo autorsko-producentsko pravo. Ti projekti su javnosti predstavljeni kao "Beli lavovi" i "Kavijar konekšn".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O bubicama i herojima" Petra Pašića je bio zamišljen kao kratki animirani film, koji je i realizovan, ali je posle projekcije odlučeno da se iz ovog filma realizuje i celovečernji igrani film, koji se očekuje u narednoj godini dana.

Film "Travelator" Dušana Milića je u završnoj fazi, ali kako je rekao reditelj premijeru ne treba očekivati pre predstojeće zime. Takođe, krajem ove ili početkom 2014, treba očekivati i premijeru filma "Ničije dete" Stefana Arsenijevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za filmove "Drugo stanje", "Dvoboj" i "Poslednji krug u Monci 2" nisu pronađeni podaci o realizaciji.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo