“Milanski edikt košta manje od običnog antisrpskog filma” (VIDEO)

Radoslav Pavlović nastavlja da brani mega-giga-nacionalno-kulturno-umetnički program

31.5.2013.
18:16
VOYO logo

Proslava Milanskog edikta košta nas manje nego jedan "običan srpski antisrpski film", kazao je danas na konferenciji za novinare Radoslav Pavlović, savetnik za kulturu predsednika Srbije.

Pavlović, programski rukovodilac projekta i savetnik za kulturu predsednika Srbije, osvrnuo se na sporni budžet proslave stogodišnjice Milanskog edikta prilikom najave premijere muzičko-scenskog spektakla Aleksandra Sanje Ilića pod nazivom "Constantinus Magnus", koja će se održati 3. juna na Letnjoj pozornici Niške tvrđave pred 2600 posetilaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom godine lavinu komentara izazvala je i predstavu "Konstantin" za koju je obezbeđen novac iz tekućih budžetskih rezervi u iznosu od 11 milona i 500 hiljada dinara. Predstava je premijerno izvedena 27. februara u Nišu, a ostala je upamćena i po tome što je bilo zabranjeno fotografisanje i snimanje komada. Prve fotografije sa izvođenja jednog od najskupljih komada na srpskim daskama stigle su tek nakon svečane beogradske premijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljajući četvrti program u okviru projekta "Milanski edikt 313 - 2013, Srbija", Pavlović je izjavio da je za scenski spektakl "Constantinus Magnus" Sanje Ilića država izdvojila 14 miliona i 400 hiljada dinara dok je Turska, kao domaćin premijere u Nišu, učestvovala sa dva miliona i 800 hiljada dinara. On je ocenio da to nije mnogo novca jer će se državi vratiti 40 procenata od tog novca kroz porez.

Pavlović je zaključio da će svih devet događaja državne proslave Milanskog edikta koštati manje nego jedan običan srpski antisrpski film, javlja Tanjug, a prenosi B92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da je reč o muzici visokog kvaliteta koja se ljudima u projektu dopala pre osam meseci i da su učinili sve što je bilo moguće da se ovaj projekat održi.

Pomoćnica ministra za međunarodnu kulturnu saradnju i glavni rukovodilac projekta Milanski edikt Slavica Trifunović kazala je za ovu priliku preuređena letnja pozornica Niške tvrđave, a obezbeđeni su i raskošni kostime i scenografija kao i savremena rasvetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Odvojili smo 400 protokolarnih ulaznica a 2200 besplatnih ulaznica je "planulo" čim smo ih pustili u opticaj - rekla je Trifunović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stigavši pravo sa poslednje probe u Narodnom pozorištu novinarima se obratio i autor projekta Sanja Ilić. On je rekao da mu je izuzetno drago što je ideja rođena pre nekoliko godina, došla do samog kraja, da je presrećan što se njegova ideja ostvaruje na način na koji je zamislio.

- Volim da kažem da je to grandiozno delo ali to zaista jeste zato što u njegovom izvođenju učestvuje simfonijski orkestar u najvećem formatu, hor od 75 ljudi, Balkanika, izuzetni solisti koji dolaze iz inostranstva a svi su rodom odavde, samo da pomenem jednog od najvećih violinista današnjice, to je Nemanja Radulović a sticajem okolnosti rođen je u Nišu - rekao je Ilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muzičko scenski spektakl podeljen je na 15 celina u kojima se, kroz muziku i pokret, obrađuju razni aspekti života cara Konstantina Velikog. Koreografiju je uradio slavni svetski koreograf Edvard Klug. U glavnoj ulozi nastupiće solista baleta Narodnog pozorišta Dejan Kolarov kao Konstantin Veliki.

U izvođenju kao solisti učestvuju primadona Beogradske opere Suzana Šuvaković Savić, etno vokal Snežana Spasić, violončelista Dragan Đorđević, čelistkinja iz Belgije Tamara Savić koja će svirati električno violončelo, violinista Radulović i autor Ilić koji će svirati klavijature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo