Film Danisa Tanovića otvara Festival u Sarajevu (VIDEO)

Dobitnik dva Srebrna medveda na domaćem terenu

Filmom Danisa Tanovića “Epizoda u životu berača željeza” biće otvoren ovogodišnji Sarajevo Film Festival 16. avgusta, i to paralalenim projekcijama u Narodnom pozorištu i Letnjem bioskopu !hej.

I ove godine, na našu veliku radost, nastavljamo tradiciju otvaranja Festivala bosanskohercegovačkim filmom. Za nas je zadovoljstvo utoliko veće, jer se radi o novom filmu oskarovca Danisa Tanovića, koji je nagrađen prestižnim priznanjima Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu – rekao je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Film “Epizoda u životu berača željeza” premijerno je prikazan u Berlinu gde je nagrađen sa dva Srebrna medveda – za film i za najboljeg glumca Nazifa Mujića, te specijalnim priznanjem Ekumenskog žirija.

Danis Tanović, koji potpisuje režiju i scenario ovog ostvarenja, kaže da je film rekonstrukcija stvarnih događaja, a namera mu je da pokaže diskriminaciju s kojom se svakodnevno susreću manjine u Bosni i Hercegovini, posebno romske zajednice.

Mislim da je potrebno da ova priča bude viđena, ne samo da bi se pokrenule diskusije o našem društvu i svim vrstama otuđenja i diskriminacije koje su u njemu prisutne, nego da se kroz emocionalno shvatanje stanja žrtve dođe do momenta u kojem ćemo sami sebi postaviti pitanje: Kakvi smo to ljudi postali? – ističe Tanović.

Film je snimljen pre godinu dana i inspirisan je istinitom pričom o Nazifu Mujiću i Senadi Alimanović, koji su zapravo i glavni glumci u filmu. Nazif skuplja staro gvožđe i tako izdržava porodicu. Senadi je bio ugrožen život zbog toga što nije imala zdravstveno osiguranje da sanira komplikacije u trudnoći.

Povratak na Net.hr