Država nudi tri miliona za Nišvil, oni traže pet

Organizatori festivala kažu da je svaka ponuda ispod pet miliona dinara uvredljiva

26.7.2013.
17:12
VOYO logo

Iako je ranije odbilo da finansijski podrži festival, Ministarstvo kulture odobrilo je 3 miliona dinara Nišvilu. Organizatori kažu da je svaka ponuda manja od 5 miliona uvredljiva, pišu Južne vesti.

Manje od dva meseca nakon saopštenja Ministarstva da je festival “tokom prethodnih godina imao nejasnu programsku koncepciju i da mu je potrebna kvalitetnija umetnička selekcija” ipak su odobrena 3 miliona dinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara Južnih vesti šta se u međuvremenu promenilo pa je prvobitna odluka promenjena i novac odobren, iz Ministarstva kratko odgovaraju:

- Sredstva su odobrena gradu Nišu koji će svojim autoritetom pomoći da se unapredi programska koncepcija festivala i kontrolisati utrošak odobrenih sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, predsednik Saveta Srđan Savić rekao je ranije za “Blic” da neće prihvatiti ništa manje od 5 miliona dinara i dodao da je reč o renomiranom festivalu, pa da bi svaka manja suma predstavljala uvredu.

- Sve ispod te sume bi bila milostinja i smirivanje strasti nakon prvobitnog odbijanja Ministarstva kulture da izdvoji sredstva za Nišvil zbog "nejasne programske koncepcije i nedovoljno atraktivnog programa" - rekao je Savić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, direktor Nišvila Ivan Blagojević pozitivno ocenjuje odluku Ministarstva kulture, ali dodaje da ne može da prihvati novac.

- Pozdravljam odluku Ministarstva kao neku vrstu izvinjenja i priznavanje greške. Sa druge strane, meni su “vezane ruke” jer je Savet odlučio da ne prihvati 3 miliona - kaže Blagojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blagojević napominje da svakako treba razmotriti novonastalu situaciju, ali i da ne želi da utiče na Savet, pa da je sve na njegovim članovima.

Podsetimo, nedavno je najavljeno da će Ministarstvo obezbediti između 2 i 5 miliona dinara za Nišvil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, 2010. godine festival je sufinansiran sa 3 miliona dinara, 2011. godine sa 4, prošle godine samo sa 2 miliona.

Foto: Nisville

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo