Đurđevdan i krsna slava na Uneskovoj listi?

Kandidaturu će podržati i Turci

14.3.2013.
10:21
VOYO logo

Naša zemlja će se prvi put sa nekim svojim običajima uključiti u nadmetanje za Uneskovu listu nematerijalnog nasleđa. Potpuno samostalno predložićemo krsnu slavu, dok ćemo sa zemljama iz regiona kandidovati Đurđevdan.

U kandidaturi Đurđevdana (Hidrileze) podržaće nas Rumuni, Hrvati, Makedonci, Moldavci i Turci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Novosti saznaju, kandidature će biti upućene Unesku do kraja ovog meseca.

Predlog za regionalnu nominaciju Đurđevdana je gotovo spreman, ostalo je još da Rumuni dopune dokumentaciju. Inače, u ovom poduhvatu trebalo je da učestvuju i Crna Gora, BiH i Irak, ali su u međuvremenu odustali. Neki zbog toga što nisu mogli da ga iznesu, a drugi, zato što su smatrali da hrišćanski način proslavljanja Đurđevdana i muslimanski običaji za Hidrilezi nemaju ništa zajedničko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Centar za nematerijalno kulturno nasleđe je, u saradnji sa lokalnim samoupravama, regionalnim muzejima, turističkim i nevladinim organizacijama i pojedincima, prikupio sav potrebni audio, video i foto materijal i dokumentaciju, sve je u skladu sa propozicijama Uneska dostavljeno Sekretarijatu zaduženom za multinacionalnu nominaciju - kaže za ovaj list Dušica Živković, predsednica Nacionalnog komiteta za nematerijalno nasleđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đurđevdan (6. maja) koji proslavlja snagu nove rodne godine, osim pravoslavnog, obeležava i katoličko i muslimansko stanovništvo, naročito ono koje se bavi stočarstvom.

- Na tlu Srbije proslava dana posvećenog svetom Đorđu zadržala je nekoliko slojeva stare slovenske i starobalkanske religije i kulture, nadgrađene hrišćanskom tradicijom - objašnjava Živković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čekamo do 2014.

Nosilac predloga za Đurđevdan je Zavičajni muzej Knjaževac, dok je predlagač slave za listu Uneska Etnografski muzej iz Beograda.

Dušica Živković kaže da smo mogli da pripremimo nominaciju i za etno-muziku i neke običaje, ali nove propozicije Uneska dozvoljavaju samo jednu samostalnu kandidaturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Mislim da će to ubrzati donošenje odluke - ističe ona i dodaje da će konačna odluka o tome da li će slava i Đurđevdan postati deo nematerijalnog svetskog nasleđa biti doneta do sredine 2014. godine.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo