Dačić ko Čerčil: Ako ukinemo pare za kulturu, šta onda branimo?

I naš premijer priznao da su umetnost i nauka važni

13.7.2013.
22:38
VOYO logo

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da moramo da nađemo sredstva za kulturu, da ona spada u nacionalne prioritete i da ulaganje u kulturu ne treba da zavisi od stranačke pripadnosti.

Povodom malog izdvajanja za kulturu iz budžeta, Dačić je rekao da je u ovom trenutku teško govoriti o tome kada je trebalo sklopiti ekonomski okvir, koji je morao da dovede da se pre svega ne smanjuju i ne zamrzavaju plate i penzije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To znači da se otvaranjem pregovora sa EU tačno zna koliki procenat će biti cilj ulaganja u nauku, istraživanje i koliko je važno da se uloži u kulturu, da u situaciji kada država nema para pronađu koji modaliteti još postoje da pomognemo našoj kinematografiji", rekao je Dačić novinarima posle postavljanja kamena temeljca za izgradnju Zona grada na Vlasini.

On je istakao da je važno da se u narednom periodu završe neki od započetih projekata, pomenuvši rekonstrukciju muzeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dačić je skrenuo pažnju na podele u kulturnoj sferi zbog političkih opredeljenja.

"Ja molim da se to pitanje ostavi po strani i da realno sagledamo situaciju i vidimo koliko je moguće učiniti za kulturu. Svako od nas može da pomogne, ako nikako drugačije u uslovima kada država nema para, barem obezbeđivanjem donatora za realizaciju projekata", rekao je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o izdvajanju nula dinara za kinematografiju ove godine, Dačić je rekao da je razgovarao sa ministrom kulture i informisanja Bratislavom Petkovićem i kulturnim radnicima o tome da treba da se sedne i napravi strategija.

"Kada je reč o kulturi, umetnosti i nauci, mislim da je Čerčil bio u pravu kada je tokom Drugog svetskog rata rekao - ako ukinemo pare za kulturu, šta onda branimo", poručio je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da je kultura nešto što je duh jednog naroda i da za nju moramo da nađemo sredstva.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo