BAFTA / nagradila "Argo"

Najbolji film, režija i montaža

11.2.2013.
2:52
VOYO logo

Film „Argo“ rediteljsko delo glumca Bena Afleka, trijumfovao je na večerašnjoj dodeli nagrada Britanske filmske akademije (BAFTA), osvojivši priznanja za najbolji film, režiju i montažu.

Mjuzikl „Jadnici“ Toma Hupera ipak je trijumfovao u najviše kategorija, ukupno četiri: sporedna ženska uloga, dizajn, zvuk, šminka/frizura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda je sa deset nominacija predvodio kandidate za nagrade, film „Linkoln“ Stivena Spilberga dobio je samo jedno priznanje. Glumac Danijel Dej Luis nagrađen je u kategoriji za najboljeg glumca, jer je maestralno tumačio lik američkog predsednika Abrahama Linkolna.

Najboljom glumicom proglašena je Emanuel Riva koja sjajno dočarava portret starije osobe rastrgnute između bolesti, smrti i ljubavi u filmu „Ljubav“ Mihaela Hanekea, najboljem ostvarenju van engleskog govornog područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnoviji film iz serijala o agentu 007, ostvarenje „Skyfall“ reditelja Sema Mendesa, proglašen je najboljim britanskim filmom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Svi smo imali velika očekivanja od filma i ovo je zaista šlag na torti“, izjavio je reditelj Mendes prilikom preuzimanja nagrade.

Nagradom za sporednu mušku ulogu okitio se Kristof Valc. Nakon uspešne saradnje sa Kventinom Tarantinom u filmu „Prokletnici“, ovaj dvojac uspešno je sarađivao i na novom Tarantinovom filmu „Đangova osveta“, u kojem Valc briljira, tvrdi kritika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sasvim očekivano nagrada u kategoriji za najbolju sporednu glumicu otišla je u ruke mlade En Hatavej koja oduševljava izvedbom u filmu „Jadnici“, u ulozi nesrećne Fantine. Njena interpretacija pesme „I Dreamed a Dream“ izmamila je aplauze i hvalospeve širom sveta, a mnogi joj predviđaju trijumf i na dodeli Oskara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kategoriji najboljih kratkometražnih igranih ostvarenja pobedio je „Plivač“ Line Remzi, Pitera Karltona Dajermida Skrimšoa.

Najboljim originalnim scenariom okitio se Kventin Tarantino za ostvarenje „Đangova osveta“ dok je za najbolji adaptirani scenario nagrađen Dejvid O’ Rasel za film „U dobru i u zlu“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kategoriji najboljih dokumentaraca nagrađeno je ostvarenje „U potrazi za Šugarmenom“ reditelja Malika Benđelula koji je i beogradska publika nedavno bila u prilici da pogleda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vilijam Goldneberg nagrađen je za montažu filma „Argo“ Bena Afleka, dok je u kategorijama za fotografiju i specijalne efekte odato priznanje filmu „Pijev život“ Anga Lija.

Za najbolju originalnu muziku nagrađen je Tomas Njuman koji je notama odlično dočarao atmosferu u uzavrelom filmu o Džejmsu Bondu, dok je za zvuk nagrađena ekipa koja je radila na Huperovim „Jadnicima“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za šminku i frizure nagrađena je Lisa Vestkot koja je takođe radila na „Jadnicima“, dok je Žaklin Duran zahvaljujući radu na filmu „Ana Karenjina“ trijumfovala u kategoriji za kostime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najboljim debitantima protekle godine proglašeni su reditelj Bart Lejton i producent Dimitri Doganis koji potpisuju ostvarenje „The Imposter“.

Kada su u pitanju animirana ostvarenja, najboljim dugometražnim fimom proglašeno je ostvarenje „Hrabra Merida“, dok je u kategoriji kratkometraže trijumfovala animacija „The Making of Longbird“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski reditelj Alan Parker, najpoznatiji po zatvorskom trileru „Ponoćni ekspers“ i drami o građanskim pravima u Americi „Misisipi u plamenu“, dobio je počasnu nagradu BAFTA za životno delo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spisak dobitnika i nominovanih u najvažnijim kategorijama izgleda ovako:

Najbolji film

Argo Jadnici Pijev život Linkoln 00.30 – Tajna operacija Najbolji britanski film Skyfall Ana Karenjina The Best Exotic Marigold Hotel Jadnici Sedam ludaka Najbolji reditelj Ben Aflek – Argo Ketrin Bigelou – 00.30 – Tajna operacija Mihael Haneke – Ljubav Ang Li – Pijev život Kventin Tarantino - Đangova osveta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni glumac

Danijel Dej Luis – Linkoln Ben Aflek – Argo Bredli Kuper – U dobru i u zlu Hju Džekmen – Jadnici Hoakin Finiks – Master Glavna glumica Emanuel Riva - Ljubav Džesika Častejn – 00.30 – Tajna operacija Marion Kotijar – Rđa i kost Dženifer Lorens – U dobru i u zlu Helen Miren – Hičkok Sporedni glumac Kristof Valc – Đangova osveta Alen Arkin – Argo Havijer Bardem – Skyfall Filip Simor Hofman – Master Tomi Li Džons - Linkoln

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporedna glumica

En Hatavej – Jadnici Ejmi Adams – Master Džudi Denč – Skyfall Seli Fild – Linkoln Helen Hant - Sesija Najbolji originalni scenario Đangova osveta – Kventin Tarantino Ljubav – Mihael Haneke Master – Pol Tomas Anderson Moonrise Kingdom – Ves Anderson, Roman Copola 00.30 – Tajna operacija – Mark Boal Najbolji adaptirani scenario U dobru i u zlu – Dejvid O’ Rasel Argo – Kris Terio Žveri južnjačkih divljina – Lusi Ejlibar, Ben Zejtlin Pijev život – Dejvid Megi Linkoln – Toni Kušner

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo