Cirkuske predstave istočne Europe kakve još niste imali prilike vidjeti

Festival novog cirkusa održat će se od 20. do 24. studenoga i u Zagreb dovesti suvremene cirkuske predstave istočne Europe kakve još nismo imali prilike vidjeti.

4.11.2013.
15:20
VOYO logo

"U vrijeme kad koncept Europske unije obećava zajedništvo, europski je istok i dalje egzotično mjesto koje najmanje poznajemo. U snažnoj opoziciji novih i tradicionalnih cirkuskih izričaja koje u našoj predodžbi često dijeli željezna zavjesa, 9. Festival novog cirkusa otkriva što se stvara u sjeni te ograde", stoji u službenoj najavi manifestacije.

Apsurdno-nadrealni miks Mozartovih sonata i slapstick komedije

Aktualni festivalski plakat ukrašava vizual iz predstave 'Slapstick Sonata' češke skupine La Putyka, vjerojatno i najvećih zvijezda ovogodišnjeg festivalskog izdanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov dolazak u Zagreb podupire Ministarstvo kulture Republike Češke, a sve kako bi i hrvatska publika mogla vidjeti taj apsurdno-nadrealni miks Mozartovih sonata i slapstick komedije iz ere nijemog filma. Zašto je ova skupina postala ponosom češke kulturne ponude, domaća publika moći će provjeriti u subotu, 23.11., na Sceni Travno.

Balkan u Francuskoj

Dok Česi reinterpretiraju glazbenog klasika, Grci to čine s književnim – skupina Ki Omos Kineitai u Travno 21.11. donosi predstavu IL paRRaiso, prema motivima RajaDanteoveBožanske komedije. Uz tradicionalnu grčku glazbu rebetiko predstava je ispletena od zračnih cirkuskih elemenata, partnerske akrobatike, ekvilibristike i preciznog plesnog pokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnja festivalska večer, 22.11. u Pogonu Jedinstvo, rezervirana je za večer malih formi 'Balkan u Francuskoj'. Uz podršku Francuskoga instituta na festivalu će gostovati umjetnici iz regije koji su diplomirali na CNAC-u, jednoj od najcjenjeniih europskih cirkuskih akademija. Premijerno će se u Zagrebu predstaviti Dana Auguštin, kći Slovenca i Čehinje iz Ičića, te akrobat Vasil Tasevski sa svojim francusko-makedonskim kolektivom Porte 27.

Čast da otvore i zatvore festivalsko izdanje posvećeno istočnoeuropskom cirkusu pripala je hrvatskim umjetnicima. Na samom otvorenju, po razapetoj žici u Pogonu će 20.11. prošetati Christian Peter , dok će na istom mjestu 24.11. u suradnji s Perforacijama premijerno biti prikazana nova predstava svjetski popularnog splitskog kolektiva Room 100 - Seed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmlađe posjetitelje istog će dana na daskama Male scene razveseliti hvaljena IglicaIvice Šimića, nastala u koprodukciji s Triko cirkus teatrom.

Ove godine nastupit će tako umjetnici iz Češke, Grčke, Slovenije, Makedonije/Francuske, Njemačke i Hrvatske, a u konferencijskom dijelu programa pridružit će im se i oni iz Poljske, Mađarske, Srbije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene ulaznica za predstave na devetom Festivalu novog cirkusa kreću se od svega 35 do 80 kuna, a mogu se kupiti u Dancing Bearu (Gundulićeva 7), Octopusu (Gundulićeva 37) ili putem bankovne uplate,

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo