Christie's na sudu zbog prodaje krivotvorine

Ruski naftni magnat i multimilijarder Viktor Vekselberg tužit će aukcijsku kuću Christie's, jer je ulje na platnu, koje je trebalo biti djelo ruskoga slikara Borisa Kudstodijeva kupljeno 2005.

20.7.2010.
10:49
VOYO logo

"Odalisku", koju je navodno naslikao ruski slikar Boris Kustodijev, Vekselberg je kupio u studenome 2005. za rekordno visoku cijenu. No ruski likovni stručnjaci ustanovili su da je djelo krivotvorina.

Vekselberg traži novac natrag, a iz Christie'sa su mu odgovorili kako najprije žele sami obaviti ekspertizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slika je prošle godine poslana londonskoj aukcijskoj kući na provjeru, no iz Christie'sa nisu kazali koliko će dugo ekspertiza trajati, prenio je Daily Telegraph. O slučaju se nije ranije pisalo u medijima, zbog strogih pravila suda, prenio je ruski list Kommersant.

Viktor Vekselberg je većinski vlasnik grupe Renova, velikog ruskog konglomerata koji posluje s aluminijem, naftom, plinom i u raznim drugim sektorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Forbesu, imovina mu je vrijedna oko 14 milijarda dolara. Poznat je i kao mecena umjetnosti. Godine 2004. otkupio je devet Fabergeovih jaja, koja je, među ostalima mjestima na svijetu, prikazao i na izložbi u Dubrovniku 2007. godine.

U mjestu Lozici, blizu Dubrovnika posjeduje vilu, po pisanju hrvatskih medija navodno kupljenu za pet milijuna eura, koja je prije pripadala velikome hrvatskom dirigentu Lovri Matačiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo