Borbene pjesme koje ocrtavaju našu društvenu stvarnost

Glazbeno-kazališni performans Mali čovjek želi preko crte u produkciji umjetničkog kolektiva Montažstroj bit će prikazan 14., 15. i 16. ožujka u Pogonu Jedinstvo s početkom u 20 sati.

13.3.2014.
16:23
VOYO logo

Borut Šeparović u projektu Mali čovjek želi preko crte glazbeni je producent, redatelj i umjetnički voditelj. Dvadeset godina nakon glazbenog hita 'Croatia in flame' u fokusu njegova umjetničkog interesa ponovno je spoj glazbe i kazališta.

"Mali čovjek želi preko crte' je stih iz istoimene pjesme grupe Šarlo Akrobata koja je izdana na albumu Paket aranžman 1981. godine. Kroz projekt smo se bavili tim stihom ne bismo li provjerili je li fraza "mali čovjek" samo populistička i demagoška floskula. No s obzirom da se u javnom prostoru rijetko priča o klasama u našem društvu te s obzirom da radnička klasa nije osviještena kao politički subjekt, fraza "mali čovjek" postala je razina prepoznavanja onih koji osjećaju jednu vrstu nemoći da samostalno stvari promijene na bolje u kontekstu naše društvene stvarnosti od koje mi se osobno često okreće želudac. Projekt je imao dugu uvertiru više mjesečnih razgovora s raznim interesnim skupinama u našem društvu. Razgovore s tim ljudima objavili smo u formi video izvještaja na stranici projekta http://mali.covjek.montazstroj.hr/. Željeli smo dati priliku ljudima čiji se glas broji jedino na glasačkim listićima ali se rijetko stvarno čuje", izjavio je Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za glazbenu produkciju osim Boruta Šeparovića u projektu je zadužen i suradnik Konrad Mulvaj koji je naglasio kako iza borbenih pjesama koje će biti predstavljene u performansu stoji višemjesečni rad u kojem su društveno angažirane tekstove smjestili u žanr elektronske pop glazbe. Sara Renar je kantautorica i arhitektica kojoj je ovo treći projekt u kojem surađuje s Montažstrojem. U projektu Mali čovjek želi preko crte je izvođačica, a kao posebnu kvalitetu projekta istaknula je suradnju s članovima novoosnovanog "Zbora malih ljudi" u kojem preko 40 osoba različitih socijalnih pozadina dokazuje kako se crte oko nas mogu prijeći jedino zajedno. Ante Perković, novinar i glazbenik u projektu je također izvođač a performans je opisao kao nešto što je vrijedno doživjeti upravo zbog energije koju pružaju suradnici na projektu. Nataša Mihoci, stalna suradnica Montažstroja, u projektu je zadužena za koreografiju. Naglasila je kako recentni projekti Montažstroja koriste umjetnost kako bi na mikro-razini podsjetili na važnost zajedništva i solidarnosti. Sudionici projekta od potpunih stranaca u konačnici postanu kolektiv što svakako naglašava da zajedničkim snagama možemo puno više nego kada se svatko bori sam za sebe.

Na konferenciji su predstavljeni i članovi "Zbora malih ljudi". Ridone Dawud, student, u Hrvatsku je došao iz Nigerije i u projektu je jer voli glazbu. No posebno je istaknuo da mu je veliko zadovoljstvo biti dio ekipe u kojoj nije važno koje si rase i odakle dolaziš. Hermina Rukavina, umirovljena nastavnica, s Montažstrojem je surađivala na projektu "55+" a u novom performansu je fascinira što će se sat vremena i 15 minuta samo pjevati. Tereza Kaurinović, studentica, u projekt je ušla preko suradnje Montažstroja i LeZbora kao i Vedran Gospodarić, industrijski dizajner, koji je inače član ZborHora. Oboje su naglasili kako su se svi sudionici projekta počeli osjećati kao dio jednog velikog zbora i kao jedna zajednica. Hrvoje Rodić nezaposleni je povjesničar a u projekt je došao preko javne audicije. Njega je privukla najava da će u projektu pjevati borbene pjesme politički nekorektnog sadržaja. Naglasio je kako smatra da će se pjesme ljudima svidjeti jer ocrtavaju našu stvarnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeparović je zaključio kako se glazbi često pridaju epiteti univerzalnog jezika kojeg svi razumiju, no mit da pop glazba može promijeniti svijet odavno je "pukao" s obzirom da je danas sve pa tako i glazba u službi kapitala. No zanima ga može li glazba komunicirati ono što se događa u našoj društvenoj stvarnosti. Projekt Mali čovjek želi preko crte tako na neki način zaokružuje 25 godina Montažstrojevog i Šeparovićevog rada u objedinjenju gotovo svih tema koje u ta dva decenija ocrtavaju naše društvo.

Ulaznice za izvedbe perfomansa Mali čovjek želi preko crte po cijeni od 60 kuna mogu se kupiti svakim danom od 17 do 20 sati u Pogonu Jedinstvo (Trnjanski nasip bb). Montažstroj poziva sve – a posebno ljubitelje dobre glazbe – da pogledaju ovaj glazbeno-kazališni performans.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo