Aktivni odmor

Biser lječilišnog turizma i bogate prošlosti – upoznajmo Lipik

Turistički potencijal jednog od bisera slavonskog turizma Lipika, prepoznat je još sredinom 19.stoljeća kada je na području grada niknuo jedan od prvih termo mineralnih izvora u Europi. Neosporna kvaliteta vode rezultirala je izgradnjom lječilišta, vila i hotela, a poznati  Kursalon, Wandelbahn i perivoj sa romantičnim sjenicama i vodoskocima, već tada privlače u Lipik, goste iz cijele Europe.

Nisu samo prirodne ljepote i bogata povijest terapijskog i lječilišnog turizma jedini adut Lipika. Naime u samom centru nalazi se zaštićeno arhitektonsko urbano središte sa jedinstvenim perivojem unutar kojega je poučna Jelkina staza, vidikovac u crkvenom tornju i niz označenih biciklističkih putova. Zaljubljenicima u konje, mogla bi biti zanimljiva Državna ergela Lipik sa šezdesetak rasnih lipicanaca, koja posjetiteljima pruža jedinstveni doživljaj uz mogućnost jahanja konja ili ugodne vožnje u nekoj od tri vrste ponuđenih kočija. Objekti ergele u 18. i 19. stoljeću pripadali su grofovskoj obitelji Janković, a iz tog vremena je i uređeni gradski perivoj s termalnim kupalištima.

Ljekoviti Lipik

Posebnost ljekovite vode je dubina od 240 metara iz koje voda izvire, te stalna temperatura od 64 stupnja Celzijusa. U lječilišnom kompleksu Toplica Lipik provodi se rehabilitacijski program korisnika s posttraumatskim i reumatskim tegobama kao i preventivno terapijsko liječenje uz kupke, masaže ili rekreativno plivanje u zatvorenom bazenu s termalnom vodom tijekom cijele godine. U ljetnom periodu osvježenje je moguće naći unutar  kompleksa otvorenih bazena.

U funkciji turizma je i crkveni toranj na sedam katova, opremljen televizorima za vizualni prikaz povijesnog razvoja grada. Toranj je ujedno i vidikovac s prekrasnim pogledom na ulicu vila i Toplice, a ostakljen je kako bi se mogao koristiti tijekom cijele godine. Nadopuna boravka u toplicama su rekreativne aktivnosti poput šetnje gradskim perivojem i „Jelkinom stazom“ koja je upotpunjena s 26 info ploča s prikazom razvoja grada.

Brdovita okolina i šumoviti predjeli s uređenim stazama posjetiteljima pružaju mogućnost nordijskog hodanja, bicikliranja klasičnim ili električnim biciklima ili jahanja konja šumskim putovima. Turistima su posebno atraktivne „Staza lipicanaca i kune“ i „Staza tragom izvora vode“ s obilaskom 3 jezera i 11 prirodnih izvora uz izletišta pogodna za meditaciju i opuštanje.

 

Obližnja jezera Pjeskara i Raminac pružaju cjelogodišnji izazov sportskim ribolovcima, a šumovit krajolik pogodovao je i razvoju lovnog turizma.

Enološka i gastronomska ponuda ovoga kraja podjednaka je ostalim slavonskim destinacijama, pa se uz razne rakije i vina nude domaći sirevi i suhomesnati proizvodi od koji se izdvaja delikatesna talijanska konjska salama kao posebna gastronomska delicija. Tu vas očekuje i ukusni Fiš kao specijalitet ovih krajeva!

Gastronomske manifestacije tijekom godine su Ajvarfest, Pekmezijada i Fišijada, a najveće priredbe su Uskrsni sajam, proljetni Sajam cvijeća i Dan zdravlja te „Lipanj u Lipiku“ manifestacija koja traje tijekom cijelog mjeseca. Legendarni noćni košarkaški turnir „ Streetball Lipik“ tijekom ljeta je središnja sportska ljetna manifestacija, a dolaskom zimskih mjeseci slijede „Mirisi Božića“ kada je gradski park okićen tisućama šarenih žaruljica.

U dvorani Multikulturalnog centra održavaju se koncerti klasične glazbe, književne večeri i likovne izložbe, pa je Grad Lipik sa svojim termalnim lječilištem i pitomim prirodnim okolišem u turističkom smislu posjetiteljima zanimljiv tijekom cijele godine.

Dobro došli u Lipik!

Turistička zajednica Grada Lipika

Turistička zajednica Požeško – slavonske županije

Facebook 

fotografije: arhiv Turističke zajednice Požeško – slavonske županije, fotografija naslovnice Maja Hrnjak

logo-tzpsz2-768x408