Bili ste uvjereni da znate te bajke, a niste ni slutili što je sve u njima cenzurirano

Primjer višestoljetne cenzure bajki braće Grimm je i priča 'Kako su se djeca igrala klanja', u kojoj dječak mlađem bratu prereže grkljan dok se igraju mesara i svinje.

16.11.2014.
14:39
VOYO logo

"Evo noža... Ako je cipelica još uvijek premala, odrežite dio stopala. Malo će boljeti, ali nije važno", rekla je Pepeljugina maćeha svojim kćerima prije nego je princ došao u potragu za savršenom princezom, kojoj će odgovarati izgubljena cipelica. One su to i učinile pa im je iz cipele curila krv.

Ovo samoranjavanje, poznato čitateljima na našim prostorima, izbačeno je nakon prvog izdanja bajki braće Grimm na engleskom jeziku 1812. godine te se više nije pojavljivalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobar provod s princem

To nije jedini slučaj cenzure njihovih bajki. Malo je poznato da je Matovilka, primjerice, zatrudnjela u svojoj kuli nakon što se "dobro provela" s princem. U originalnoj verziji je Snjeguljicu u šumu protjerala vlastita majka, a ne maćeha. Isto tako, Ivicu i Maricu je u šumi ostavila majka, i to zato što kao obitelj nisu imali dovoljno hrane.

Neke bajke braće Grimm su potpuno izostavljene iz zbirki koje se objavljuju. Primjer je "Kako su se djeca igrala klanja", u kojoj dječak mlađem bratu prereže grkljan dok se igraju mesara i svinje; ili "Djeca gladi", u kojoj majka kćerima prijeti da će ih ubiti jer nemaju što jesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor germanistike i komparativne književnosti na sveučilištu u Minnesoti Jack Zipes prošlog je mjeseca objavio potpunu zbirku sa svih 156 bajki braće Grimm. Braća nisu gotovo ništa mijenjala u tradicionalnim pripovjetkama iz usmene predaje koje su se trudili zapisati što vjerodostojnije pa je velika šteta što je njihov rad podlegao tako strogoj cenzuri, zaključuje Zipes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo