50 mu je godina tek!

Satirički kabaret "Jazavac" (preimenovan 1994. u "Kerempuh") otvorio je vrata 25. ožujka 1964.

26.3.2014.
9:48
VOYO logo

Velika slavljenička svečanost i proslava u režiji Krešimira Dolenčića, održana je u utorak u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh, koje obilježava pedeset godina svojeg postojanja.

Zamišljena kao svečanost koja svjedoči o visoko profesionalnoj, predanoj zajednici koja već desetljećima "stanuje" u Ilici 31, slavljenička je večer podsjetila na značajne predstave s kojima je kazalište "živjelo" proteklih pola stoljeća, uz sudjelovanje kompletnog Kerempuhova glumačkog ansambla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelji Ivan Đuričić, Anita Matić Delić i Ana Maras Harmander iznijeli su kronološku povijest Kazališta u alternacijama s glazbenim brojevima iz nekih od recentnih uspješnica kao što su predstave "Kod Martinovih" i "Krletka" u izvedbi Kerempuhova glumačkog ansambla i uz pratnju kućnog benda Chishche Lishche te kompozitora Zvonka Presečkog na klaviru.

Nastupili su i Kostadinka Velkovska i Edo Vujić, dvojac Rene Bitorajac i Tarik Filipović podsjetili su kratkim skečom na kultni "Spektakluk", Borko Perić i Hrvoje Kečkeš na "Krletku", a Željko Konigsknecht na "Vježbanje demokracije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno su se na velikom video zidu vrtile snimke starih predstava, te nekoliko montiranih skečeva u kojima su Kerempuhu rođendan čestitali papa Franjo, američki predsjednik Barack Obama i ruski Vladimir Putin.

Ravnatelj Kerempuha Duško Ljuština zahvalio je svima koji su se "ugradili" u Kerempuh tijekom pedeset godina njegova postojanja te napomenuo kako je kazalište koje je počelo sa šest posuđenih glumaca davne 1964. danas jedno od najrespektabilnijih u Hrvatskoj, s ponajboljim kazališnim ansamblom. "Ovo je kuća u kojoj stoluje rad, kreativnost, ljubav, kompromis i optimizam", poručio je Ljuština, ravnatelj Kerempuha od 1982.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proslava je okupila velik broj istaknutih osoba iz javnog, kulturnog i političkog života Hrvatske. Među njima je bio i doajen hrvatskog glumišta Špiro Guberina, glumac koji je nastupio u prvoj predstavi Kerempuha 1964. Proslavi su nazočili i predsjednik Ivo Josipović, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, te mnogi drugi.

Bandić je čestitao Kerempuhu "zrele, a najbolje" godine, istaknuvši kako "zagrebačka kulturna scena ne bi bila potpuna bez Kerempuha".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prigodnog dijela programa održana je projekcija dokumentarnog filma posvećenog kazalištu "Satiričko kazalište Kerempuh – 50 godina" redatelja Tonka Jovića, u kojemu o Kerempuhu, njegovoj povijesti i ljudima kroz arhivske materijale "govore" neki od ključnih aktera poput Fadila Hadžića, Baneta Petrovića, Zlatka Boureka, Georgija Pare, Mladena Crnobrnje-Gumbeka i drugih.

Kerempuhova rođendanska zabava počela je već ujutro promocijom monografije "50 godina Satiričkog kazališta Kerempuh" autora Hrvoja Ivankovića, te otkrivanjem zvijezde na platou ispred kazališta osnivaču kazališta, dugogodišnjem voditelju i kućnom piscu Fadilu Hadžiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proslava se nastavlja i 26. te 27. ožujka, kada će u Kerempuhu besplatno za sve građane grada Zagreba igrati predstave "Gospođa ministarka" i "Krletka".

U nastavku slavljeničke godine repertoar će nastaviti pratiti obljetničko ozračje, a godinu će u prosincu zaokružiti satirično-nostalgična kazališna revija "Idu dani", kolaž ponajboljih dramskih djela Fadila Hadžića u adaptaciji Borisa Senkera i režiji Roberta Raponje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak 1964.

Satirički kabaret "Jazavac" (preimenovan 1994. u "Kerempuh") otvorio je vrata 25. ožujka 1964. u Medulićevoj ulici broj 2, kao kabaret u kavani Bled, s publikom za stolovima, gdje se poslije programa servira večera. Osnovao ga je Fadil Hadžić, a prvi glumački ansambl "Jazavca" činili su glumci 'posuđeni' iz institucionalnih kazališta, no već nakon prvog programa formiran je prvi vlastiti kazališni ansambl, uglavnom regrutiran iz studentskog glumišta. U dvoranu s 500 sjedala preuređenog kina Apolo (sagrađenog 1912.) u samom centru Zagreba seli 1971., a već 1981. otvara u Draškovićevoj ulici scenu "Vidru". Gotovo istodobno, u predvorju dvorane u Ilici pokrenuta je i Noćna scena.

Od 1976. Kazalište organizira festival "Dani satire Fadila Hadžića", godišnji festival koji okuplja najbolja komediografska i satirička djela hrvatske kazališne produkcije, uz sudjelovanje istaknutih produkcija iz inozemstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od osnutka do danas Kerempuh je odigrao 215 premijernih naslova, a njegovih je gotovo 245 tisuća izvedbi vidjelo gotovo 6,7 milijuna gledatelja. Godišnje odigra više od tristo predstava, posjeti ga više od stotinu tisuća gledatelja a predstave nerijetko dožive i do dvjestotinjak izvedbi. Kazalište je za svoj rad primilo mnogobrojne nagrade i priznanja, među kojima su i Nagrada Grada Zagreba te Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje predstave u cjelini 1977. i 2007. Kazalište danas zapošljava 62 osobe u stalnom radnom odnosu, od čega njih 21 čini glumački ansambl.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo