12 priča i 84 recepta iz Prtenjačine književne kuhinje

Ivica Prtenjača, majstor stvaranja ugodne i opuštene atmosfere, ali i jedan od vodećih hrvatskih pjesnika, napisao je kuharicu koja nije samo kuharica i zbirku priča, već mnogo više od toga.

19.1.2011.
12:16
VOYO logo

Riječ je o knjizi u izdanju Profila pod nazivom Kod Yvesa, a sadrži 12 priča i 84 recepta iz Prtenjačine književne kuhinje.

Svako poglavlje ove književne kuharice otvara priča o nekoj osobi, za koju autor više nije siguran je li stvarna ili ju je pronašao u svojoj mašti, a zatim slijede recepti za predjela, glavna jela i deserte. Priče su pomalo melankolične i sjetne, neke su tužne, druge smiješne, no svaka prikazuje te likove u životnim situacijama u kojima se lako možemo zamisliti i sami. Recepti su ukusni, slasni, prilično jednostavni i bogati okusima i mirisima koje možemo prepoznati, ali koji nas mogu i iznenaditi te oduševiti svojim kombinacijama i neznatnim pomakom od uobičajenog ili sasvim neobičnim i maštovitim sastojcima kojima se nismo ni pomišljali koristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvanaest priča i 84 recepta u ovoj knjizi dočaravaju Prtenjačinu životnu filozofiju: okupiti drage prijatelje i ponuditi im divan i bogat objed, stvarajući očaravajuću atmosferu mirisima, okusima i pričama o nekim nepoznatim ljudima ili nama samima.

Rođen je 27. siječnja 1969. u Rijeci, gdje je studirao kroatistiku na Pedagoškom fakultetu. Radio je kao čitač vodomjera, naplatničar plina, dostavljač sladoleda, skladištar, građevinski radnik, galerist, serviser vatrogasnih aparata, trgovac, knjižar, voditelj marketinga, glasnogovornik. Pojedine knjige, pjesme ili ciklusi prevedeni su mu na petnaestak jezika. Sudjelovao na dvadestak europskih poetskih festivala i susreta kao pozvani hrvatski predstavnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvršten u nekoliko antologija, izbora, pregleda i povijesti hrvatske književnosti. Piše poeziju, prozu, dramske tekstove, a živi i radi u Zagrebu.

Knjige: Pisanje oslobađa, poezija, Meandar, Zagreb, 1999. Yves, poezija, Meandar, Zagreb, 2001. Nitko ne govori hrvatski (s Brankom Čegecom i Miroslavom Mićanovićem), izbor iz poezije, dvojezično hrvatsko/francusko izdanje, Meandar, Zagreb, 2002. Uzimaj sve što te smiruje, poezija, Meandar, Zagreb, 2006. Dobro je, lijepo je, roman, Profil, Zagreb 2006. Nedjeljni ručak, drama HNK I.pl Zajca, Rijeka 2007. Okrutnost, pjesme, DHK i Profil, Zagreb, 2010.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrade: Nagrada 25. salona mladih za književnost, Zagreb, 1998. Nagrada za najbolju knjigu pjesama autora do 35 godina, Kvirinovi susreti, Sisak, 2001. Nagrada Kiklop za pjesničku knjigu godine, Pula, 2006. Nagrada Dobriša Cesarić za knjigu Okrutnost, Požega, 2009. Nagrada Risto Ratković, Bijelo Polje, 2010. Nagrada Kiklop za pjesničku knjigu godine, Pula, 2010.

''Kod Yvesa napisana je i skuhana uglavnom prijepodne dok bih slušao Treći program i Radio student u svom stanu u Zagrebu. No, slike za knjige nastajale su i po stanovima mojih prijatelja, kojima iskreno zahvaljujem na pomoći i spremnosti da budu sjajni domaćini i veseli kušači hrane iz ove knjige. Hvala još jednom Giti, Zrinki, Zokiju, Nadji, Antoniji, Jasni, Jerku, Daliboru, Marku i Srećku.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo