RASTU TENZIJE

KREMLJ POSLAO AMERICI OŠTRO UPOZORENJE: ‘Rusija će recipročno odgovoriti na moguće nove sankcije’

Osuđujemo bilo kakvu namjeru uvođenja sankcija, smatramo ih ilegalnim, a u svim slučajevima će vrijediti načelo reciprociteta, kazao je Peskov

Kremlj je u četvrtak poručio da će odgovoriti na bilo kakve nove „ilegalne“ američke sankcije Rusiji te je upozorio da bi nove mjere smanjile šanse za sastanak između američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Izvori upoznati s tim pitanjem Reutersu su u srijedu kazali kako bi SAD mogao već u četvrtak objaviti nove sankcije Rusiji zbog navodnog miješanja u američke izbore i kibernetičkih napada. Meta novih sankcija trebalo bi biti nekoliko pojedinaca i entiteta.  Kremlj odbacuje američke tvrdnje o miješanju u izbore 2020. godine i da stoji iza hakerskog napada na softver tvrtke SolarWinds.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Moskva pričekati razvoj događaja prije no što će komentirati sankcije.

No dodao je da je stav Kremlja oko tih mjera i odgovora na njih ostao isti.

„Osuđujemo bilo kakvu namjeru uvođenja sankcija, smatramo ih ilegalnim, a u svim slučajevima će vrijediti načelo reciprociteta“, kazao je Peskov.

„Reciprocitet kako bi naši interesi bili osigurani na svaki moguć način“.

ZLOKOBNE OZNAKE NA RUSKIM TENKOVIMA: Dobro je poznato što znače, a Putin na granici s Ukrajinom već ima 80.000 vojnika…

‘Ne želimo jedan korak naprijed, pa dva nazad’

Naglasio je kako Rusija ne želi da odnosi s Washingtonom budu „jedan korak naprijed, pa dva nazad“.

Biden je u utorak u telefonskom razgovoru pozvao Putina na sastanak o nizu pitanja, pa rekao Moskvi da smanji tenzije na ukrajinskoj granici.  Kremlj je zasad hladno odgovorio na prijedlog američkog predsjednika, dajući do znanja da će to ovisiti o američkom ponašanju prema Rusiji.  Peskov je u četvrtak rekao da nove američke sankcije ne povećavaju šanse za takav susret, pa dodao da je ta odluka na dvojici predsjednika.

I dalje se raspravlja i o Putinovom sudjelovanju na Bidenovom klimatskom samitu, rekao je.

Situacija oko Ukrajine i dalje napeta

Glasnogovornik Kremlja istaknuo je i da situacija oko Ukrajine i dalje ostaje napeta jer su američke i snage NATO-a i dalje blizu ruske granice.  Stoga je preuranjeno govoriti o deeskalaciji, tvrdi Peskov, usprkos izvještajima da je SAD otkazao slanje svoja dva borbena broda u Crno more.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr