Kod nas bi mislili da je ilegalna, a njima je art

Manifest Destiny! još je jedno čudo arhitekture kao stvoreno za moderne istraživače koji traže mjesto na neosvojenom teritoriju, kako bi na njemu uspostavili novi dom usred preostalih urbanih praznina u San Franciscu.

Riječ je o privremenoj rustikalnoj kabini koja se nalazi u jednom od posljednjih preostalih urbanih praznina u prostru u samom centru San Francisca, iznad i između drugih trajnih građevina.

Naime, kabina visi na zidu sa strane Hotela des Arts, lebdi iznad restorana Le Central kao anomalijski izdanak suvremenog grada. Koristeći arhitektonski stil iz 19. stoljeća i starinski građevinski materijal, ova je struktura ujedno posveta romantičnom duhu zapadnjačke divljine i komentar na oholost zapadnjačke arhitekture i njezino pohlepno ‘proždiranje’ svega što joj se nađe na putu.

Interijer prostora ove minijaturne kućice može se kroz prozore vidjeti danju, ali i noću, kada se ova kabina čini kao usamljeni svjetionik u gustom gradskom pejzažu, i neprimjerena, nezaboravna vizija odozdo. Ova će instalacija ostati na svom sadašnjem mjestu sve do listopada ove godine, kada će se postepeno transformirati.

Što se njezinih specifikacija tiče, riječ je o prostoru 213 centimetara širokom, 244 centimetra dubokom i 335 centimetara visokom, a leži otprilike 12 metara visoko u zraku. Okvir kabine napravljen je od aluminija, dok je eksterijer završen sa stotinjak godina starim drvetom iz Ohia. Na stražnjem se krovu nalazi 90×120 solarna ćelija koja se tokom dana puni, a tijekom noći osvjetljava kabinu težine 453.5 kilograma.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr