Ko su srpske Keri, Samanta, Miranda i Šarlot?

Obeležavamo 15 godina “Seks i grada”

Prošlo je deceniju i po otkako su četiri junakinje Seksa i grada stale svojim štiklama na vrat čovečanstvu i tradicionalnom feminizmu.

I u Srbiji je serija postala fenomen i stvorila armiju ženskih fanova koje su emancipaciju shvatile kao uništavanje kreditne kartice od šopinga i probajući da imaju više recki i od Samante, a Zorica Marković je u najnovijem broju Nedeljnika u manolo blanic cipelama istražila ko su domaće verzije njujorških ajkula.

Srpska Samanta ne bi mogla da bude toliko promiskuitetna jer bi posao izgubila onog momenta kad bi njen seksualni život prestao da bude dostupan samo vlasniku advertajzing agencije za koju radi. Keri bi ovde zarađivala možda 20 evra po tekstu za novine, ako isplata ne kasni, a knjiga, i da je bestseler, donela bi joj dovoljno novca da kupuje cipele u Zari i tašne u Mangu. Miranda bi bila tek pripravnica u svojim tridesetim jer je studirala najmanje deset godina s pauzom kad je dobila bebu sa svojom velikom ljubavlju – konobarom iz lokalnog kafića. Šarlot bi u tridesetim živela sa majkom i ocem profesorima u penziji, kao i s babom, nekadašnjom primabalerinom u saloncu za koji ne mogu da plate ni infostan – opisuje Maša Rebić.

Psihološkinja Ivana Letić Pajkić kaže da je “Zverka možda prototip muškarca kakvog žene žele“.

Dobro izgleda, mnogo zarađuje, ali je pre svega nedostupan, neuhvatljiv, i kao takav postaje poželjniji od nekoga kao što je Ejdan, koji čini sve što Keri želi, oprašta joj i ugađa” – dodaje ona.

Novinarka Suzana Trninić, međutim, drugačije gleda na stvari.

Svaki muškarac koji voli ženu, poštuje je, uživa u njoj, ume da je nasmeje, ali ume i da zagrmi kad je štiti, a njegov zagrljaj je planina iza koje će ona da se skloni – Zverka je. Dovoljno je da se ona propne na prste, i on je tu – navodi novinarka.

Povratak na Net.hr