VELIKE PRIPREME

KINESKI SUCI DOLAZE U ZAGREB I TRAŽE NEMOGUĆE OSIGURANJE: Sele se rasprave, mobiliziraju psi…

Kineski suci stižu idući tjedan Zagreb. Posjetit će i sud u Zagrebu gdje su rasprave iz sudnica, koje gledaju na Ilicu, morali prebaciti u druge sudnice jer Kinezi inzistiraju na jakom osiguranju.

Predsjednik Vrhovnog Narodnog suda Kine, nekoliko njegovih kolega te nekolicina sudaca nižih sudova sljedeći tjedan stižu u posjet hrvatskim kolegama, piše 24sata.

” Kao što je uobičajeno u takvim prilikama, razgovarat će se o organizaciji sudskog sustava, transparentnosti rada i neovisnosti sudstva, odgovornosti sudaca te organizaciji rada u Vrhovnom sudu Republike Hrvatske” objašnjavaju u Vrhovnom sudu. Osim Vrhovnog suda, kineska delegacija posjetit će i Općinski kazneni sud u Zagrebu.

Kinezi inzistiraju na strogim mjerama osiguranja pa će se neke rasprave iz sudnica, čiji prozori gledaju na Ilicu, morati premjestiti u druge sudnice. Prije toga sud bi trebali pronjuškati policijski psi. Delegacija, u kojoj su predsjednik i nekoliko sudaca Vrhovnog Narodnog suda Kine, predsjednici nekoliko visokih pokrajinskih narodnih sudova Kine i kineski veleposlanik u Hrvatskoj, susresti će se i s predsjednikom i zamjenicom predsjednika Ustavnog suda.

Nakon toga predviđen je odlazak u Dubrovnik i razgovor s predsjednicom Županijskog suda u Dubrovniku.

Mnogo tema za razgovor…

Tijekom razgovora kineski suci možda će domaćim kolegama ispričati i kako je Xi Xiaoming, bivši potpredsjednik Vrhovnog Narodnog suda Kine, osuđen na doživotni zatvor zbog korupcije. U razdoblju od 1996. do 2015. primio je 16.78 milijuna dolara mita.

Možda će se kineski suci u razgovoru dotaknuti i dilema koje imaju kod izricanja smrtnih presuda. U Kini je lani smaknuto, tvrdi Amnesty International, tisuću ljudi. Kina pak tvrdi da je između 2014. i 2015. usmrtila 85 ljudi. Za Kinu su, naime, informacije oko smrtne kazne državna tajna. U Kini postoji 46 kaznenih djela za koje je predviđena smrtna kazna.

Prva tri su ubojstvo, pljačka i kaznena djela povezana s drogom.

 

Povratak na Net.hr