KRIZA U ŠPANJOLSKOJ

KATALONSKI PREMIJER ODGOVORIO MADRIDU: Ne prihvaća nametnutu smjenu, otkrio je svoj sljedeći potez

Carles Puigdemont po prvi put nakon jučerašnjeg proglašenja neovisnosti obratio se javnosti i održao govor.

Smijenjeni katalonski predsjednik Carles Puigdemont pozvao je Katalonce da se na “demokratski način suprotstave” odluci španjolske vlade o preuzimanju direktne kontrole nad tom regijom.

“Sasvim je jasno da je najbolji način da obranimo ono što je do sada ostvareno demokratsko suprotstavljanje članku 155. (španjolskog ustava)”, kazao je Puigdemont.

Španjolski premijer Mariano Rajoy raspustio je u petak katalonski parlament, Puigdemontov kabinet i zakazao nove regionalne izbore za 21. prosinca. Učinio je to nakon što je katalonski parlament usvojio rezoluciju o odcjepljenju od Španjolske.

“U demokratskom društvu je na parlamentu da bira ili smjenjuje predsjednike”, kazao je Puigdemont u televizijskom obraćanju i pozvao na “demokratsko suprotstavljanje” primjeni članka 155.

Članak 155. vladi omogućuje poduzimanje akcije u slučaju neposluha regija. U gotovo 40 godina dugoj španjolskoj demokraciji, nikada do sada nije bilo posegnuto za tim člankom koji se opisuje kao “nuklearna opcija” protiv katalonskih pokušaja osamostaljenja.

Nije jasno na koji način će se Puigdemont i njegovi pristaše suprotstavljati Madridu.

Puigdemont je upozoren da riskira optužnicu za “pobunu”, kazneno djelo za koje može završiti u zatvoru do 30 godina.

Njegov odvjetnik je kazao da bi optužnica za pobunu predstavljala “apsolutnu ludost”.

 

Naveo je i kako Katalonija ne želi argumente sile.

Povratak na Net.hr