Kamo ide internet?

Istraživači iz IBM-a, Compaqa i Altaviste proučavali otkrili su kako mreža vrlo često usmjerava protok informacija u slijepe ulice

To je najveće istraživanje u povijesti mreže, a obuhvatilo je 1,5 milijardi linkova između 200 milijuna web stranica.

Otkrića spomenutih istraživača pobijaju prethodno istraživanje Alberta-Laszla Barabasia sa Sveučilišta u Notre Dameu, u kojem se tvrdilo da je bilo koju stranicu moguće dostići od bilo koje druge stranice u 19 koraka. Jer, posljednje otkriće otkriva da iako neke stranice jesu izvrsno povezane, druge ne vode nikamo, a postoje i one koje je skoro nemoguće pronaći. Nadalje, te izvrsno povezane stranice se nalaze u srcu mreže, te kao jezgra čine 30 posto interneta.

Izvan te jezgre stoje stranice uvelike izolirane, jer samo 24 posto njih vodi prema samoj jezgri. Sljedećih 24 posto čine stranice koje prate linkove izvan jezgre. I posljednjih 22 posto čine stranice potpuno izolirane od jezgre koje čine zatvorene otoke između prijatelja i interesnih grupa. Dakle, čak 46 posto stranica nikamo ne vodi.

Još je jedno istraživanje potvrdilo ove rezultate. Tvrtka za pretraživanje weba Inktomi indeksirala je otprilike 1,4 milijardi stranica kako bi se doznalo koje stranice se pojavljuju kao ishod pretraživanja weba. Direktor marketinga Inktomia, Joe Frost, je izjavio kako je “otprilike 30 posto od 1,4 milijarde dokumenata na webu smeće i materijal koji uopće ne zanima ljude”.

Za razliku od spomenutog istraživanja koje je utvrdilo vezu od 19 klikova između bilo kojih stranica, posljednje istraživanje dokazuje da je potrebno na stotine klikova između pojedinih stranica, dok se do nekih uopće ne može doći.

Povratak na Net.hr