ROĐENI INVESTITORI

Kako je to živjeti pored Dunje?

Moja susjeda Dunja… ah Dunja…

Zbog Dunje sam svako jutro imao nevjerojatan osjećaj grižnje savjesti koji je postao neizdrživ. Za vrijeme dok sam ja tek otvarao oči i pobjeđivao budilicu u nemilosrdnoj igri mačke i miša, Dunja je svoj dan započinjala, ni više ni manje, nego trčanjem!

Promatram Dunju već godinama kako svako jutro, bez obzira na vremenske (ne)prilike, izlazi iz svog stana i odlazi na trčanje. Njezina predanost toj navici stvarno izaziva divljenje, ali pitam se… koji je točno cilj?! Zašto bi itko išao toliko daleko da sebi svjesno unese u život takvu jednu naviku? Svejedno… dok je promatram i naočigled vidim kolika promjena se događa kroz dulji rok, zapitam se je li ispijanje jutarnje kave i gledanje kroz prozor, iako sigurnija i udobnija varijanta početka dana, dugoročno isplativa, jer čini mi se da neće donijeti neki poseban prinos u moj život, već naprotiv – grižnju savjesti!

Tijekom jednog slučajnog susreta u hodniku, dok sam umorno promatrao kako se puna energije vraća s trčanja, priznao sam joj svoju znatiželju i odmah dobio odgovor. Dunja je odlučila dugoročno ulagati u svoju kondiciju i svake godine ostvariti što bolji rezultat na polumaratonu. Svjesna je svojih mogućosti, spremna je uložiti svoje vrijeme, riskirati loše vremenske uvjete i strpljivo, iz godine u godinu, pobjeđivati samu sebe. To je njezino dugoročno ulaganje u kondiciju, u zdrav život i u čvrst trbuh, ali i u ultimativni cilj – plasman na maratonu!

Dunji se napor višegodišnjeg trčanja višestruko isplatio. Iako ne može predvidjeti budućnost i nekad ima osjećaj da njezin trud ne daje rezultate, dulji vremenski horizont ulaganja pružio joj je priliku prebroditi razdoblja stagnacije, pa se nameće zaključak što je Dunja spremnija na veći napor, veće su šanse da u duljem vremenskom razdoblju ostvari bolje rezultate, kao i dugoročniji učinak na svoje zdravlje.

Ipak, trčanje se jednostavno činilo previše za mene, ali s druge strane, Dunja me potaknula na razmišljanje koji je moj cilj, u što sam spreman uložiti vrijeme, koje sam rizike spreman prihvatiti? Rekla mi je i kako nikada nije kasno za nove dobre navike, i iako sam si to u sebi već rekao milijun puta prije tog razgovora, ovaj put je bilo drugačije.

Dunju promatram već godinama i naočigled gledam promjenu, i ta promjena mi se sviđa! Trčanje još uvijek nije moja jutarnja opcija, ali sam odlučio, naravno nakon ispijanja kave, na posao krenuti pješice. Bit će to početak ulaganja u zdrave navike, a nestao je i onaj osjećaj grižnje savjesti. Još uvijek ujutro ispijam svoju kavu i gledam kroz prozor, ponekad mahnem Dunji i uvijek se sjetim njezinih riječi –  svi smo mi rođeni investitori, samo se moramo odlučiti na prvi korak – jer investirati je prirodno!

PRINOS

Prinos investicijskog fonda je rezultat koji fond ostvaruje za Vas te predstavlja postotnu razliku vrijednosti Vašeg udjela u odnosu na neko početno razdoblje. Prinos se računa svakodnevno i za dulja vremenska razdoblja (godišnje, od osnivanja fonda..). Cilj svakog fonda je da taj rezultat bude pozitivan, u vidu dodatne zarade na uložena sredstva. U određenim razdobljima prinos može biti i negativan jer se vrijednost imovine fonda mijenja ovisno o promjenama cijena imovine, odnosno svih financijskih instrumenata u koje fond ulaže.

 

Sadržaj donosimo u suradnji s RBA.

Povratak na Net.hr