banner

Kad pukne film, a lenta postane omča

Četrdeset godina nakon što su bili na vrhu među svjetski poznatim glumcima i ljepoticama, odlučili su da za njih život nema smisla i , uz ‘pomoć’ nesretnog broja 43, Bekim Fehmiu i Nikica Marinović digli su ruke na sebe i od sebe …

Prošlog utorka, 15.06.2010. popodne sa devetog kata nebodera u beogradskoj općini Zvezdara odjeknuo je hitac iz pištolja kojim je oduzeo sebi život poznati glumac svjetskog glasa Albanac Bekim Fehmiu.

Sretan broj 1 u njegovom datumu rođenja (01.06.1936.) je samouvjeren i ambiciozan, hrabar istraživač i inovator s velikom unutrašnjom snagom i voljom. Rođeni je vođa i ima velik utjecaj na druge brojeve. Predstavlja sve što je pozitivno, individualno i kreativno. U bilo kojem smjeru da krene, postiže maksimum. Bitna odlika tog broja je odanost ideji. Ponekad ga obilježava tvrdoglavost.

Uz kolegicu Oliveru Vučo bio je najveća zvijezda u Cannesu 1967. g. kada je film ‘Skupljači perja’ u kojem je on glumio Belog Boru, osvojili glavnu nagradu, glasovitu Zlatnu palmu. A od onda je snimao s „facama“ kao što su: John Huston, Ava Gardner, Charles Aznavour, Irene Papas, Olivia de Havilland, Claudia Cardinale, Robert Shaw, Dirk Bogarde, Candice Bergen …

U imenu Bekim nalazi se sretan broj 14 (2+5+2+1+4) koji donosi putovanja, druženja i brz poslovni uspjeh te ukazuje na aktivnost, posebno onu vezanu uz dovitljivost i spretnost u poslovanju sa novcem. Poznata je „financijska“ anegdota, kad je usred slavlja u Cannesu slavni talijanski producent Dino de Laurentis ponudio Bekimu naslovnu ulogu u spektakularnoj televizijskoj seriji “Odisej”. A dojučerašnji anonimus s Balkana ne da nije prihvatio njegovu visoku novčanu ponudu nego je zatražio još viši honorar. Producentski „bog i batina“ je unatoč povrijeđenoj taštini ipak potpisao ugovor, a kad su Bekima pitali „šta bi bilo da se producent inatio i da mu je propala ta životna uloga“, on je nonšalantno uzvratio „kockao sam se i, eto, uspio!“.

U prezimenu Fehmiu nalazi se najnesretniji broj 29 (8+5+5+4+1+6) koji donosi nevolje u životu, nesreće, prikrivene opasnosti i raznovrsna iskušenja, protivnike i izdaje, razvode i rastanke. Svjetsku popularnost Fehmiu je stekao ulogom diplomata u hollywoodskom filmu “Avanturist”čija je premijera, prvi put u povijesti filma, bila upriličena na visini od 10.000 metara, u avionu na liniji London – Los Angeles. No kritike su bile nemilosrdne i srušile Bekimove snove o karijeri u Hollywoodu, ali je zato nastavio snimati filmove i TV serije u Italiji.

U zbroju njegovog imena i prezimena nalazio se vrlo nesretan broj 43 (14+29) koji ozbiljno upozorava na buduće događaje, jer predstavlja nesreće, neuspjeh, uništenje u eksploziji i nevremenu. Pored Bekima koji je ležao obliven krvlju, na krevetu bio je pištolj, a na noćnom ormariću poruka napisana supruzi:“Puno te volim, ali za me život više nema smisla“.

Ili kao što bi rekli naslovi tri, od ukupno 41, filma što je Bekim snimio: „Posljednja priča“. „Uzrok smrti ne pominjati“. „Ko puca otvoriće mu se“.

Godinu i po dana ranije (11.11.2008.), u utorak oko devet sati ujutro, skokom s dvanaestoga kata nebodera u kojem je prethodnih jedanaest godina usamljeno živjela u Beogradu, u trenucima teške depresije, u svojoj 61-oj godini, u vječnost je otišla, Nikica Marinović.

To je ona Dubrovčanka, kćerka dubrovačkog ribara Pepa i domaćice Perice, tada još maturantica Ekonomske škole, koja je najprije osvojila naslov prve ljepotice tadašnje države SFRJ, da bi zatim u Londonu na izboru za Miss svijeta 1966. g. bila proglašena najljepšom Europljankom i drugom pratiljom Miss svijeta. Pričalo se i kako se Dubrovkinja, katolički odgojena, dugo skanjivala skidanja u dvodijelni kupaći kostim, a popustila je tek nakon što su je vlasnici licence za izbor Miss, bračni par Morley, nagradili s onda golemom svotom od tisuću funti (danas bi to bilo preko 30.000 Eura), koje je ona milosrdno priložila fondu za gladnu djecu svijeta !!!.

Nikičina ljepota očarala je mnoge filmske producente i redatelje (Dino de Laurentis, Roberto Rossellini), ali na pokusna snimanja u Hollywood nije otišla hladno odbijajući ponude i gomile dolara uljudnim odgovorom kako o sebi misli da nije nadarena za glumu (!!!).

Najpoznatija jugoslavenska misica nije imala sreće u ljubavi, udavala se dvaput, a ona koja je slovila kao dobrodušna i skromna osoba, posljednjih godina zbog kronične depresije otuđila se od prijatelja i u potpunoj izolaciji dočekala smrt.

U tome su joj „pomagale“ i nesretan broj 43 (13+30) iz zbroja imena (5+1+2+1+3+1) i prezimena (4+1+2+1+5+7+6+1+3) kao i dvije kombinacije simbola koje izazivaju unutrašnju napetost i nervozu:
– kombinacija simbola 3 i simbola 4 koja potencira rastrzanost između ljubavi prema obitelji i želje za potpunom slobodom;
– kombinacija simbola 3 sa simbolom 7 koja potiče mističnu religioznost, nerealan idealističan pogled na svijet, pretjeranu osjetljivost i rastresenost te snažan poriv za samožrtvovanjem.

Što da se radi? Prije nego nam pukne filme, a pobjednička lenta postane omča, spustimo se sa devetog, dvanestog … kata nebodera, iz naših bjelokosnih kula … prošetajmo parkom, šumom … poslušajmo ptice … i mijenjajmo nesretne brojeve!

Povratak na Net.hr