PROPAO KORUPCIJSKI PROCES?

JEDNA OD NAJVEĆIH AFERA U HRVATSKOM PRAVOSUĐU: Osječki tužitelj oslobođen optužbi da je uzeo novac

Jedna od većih afera u hrvatskom pravosuđu – optužbe protiv osječkog tužitelja za primanje mita od osobe koja je bila pod istragom – dobile su svoj neslavni rasplet na sudu.

Naime, Vojislav Milivojević, zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Osijeku, jučer je nepravomoćno oslobođen optužbe da je zajedno s policajcem Danijelom Milasom pomagao Damiru Handanoviću, protiv kojeg je vođen kazeni postupak.

Teške optužbe

Kako bi mu pomogao Milivojević je, tvrdio je USKOK, od Handanovića 5. lipnja 2013. u jednom osječkom kafiću primio mito, te je trebao učiniti što je u njegovoj moći da proces protiv Handanovića bude obustavljen. Milasu se pak stavljalo na teret da je Handanoviću dojavio da je kazneno prijavljen zbog prijevare i savjetovao mu da podnositelju prijave ‘da malo novca kako bi ga smirio’.

Međutim, to tijekom suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu, prema mišljenju sudskog vijeća, nije dokazano.

Nije urgirao za Handanovića

Ostalo je, naime, neutvrđeno koliki je točno iznos Milivojević primio i gdje se ta primopredaja mita odigrala. Njegova kolegica iz Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku na sudu je izjavila kako ju je tek jednom pitao za Handanovićev slučaj, a nakon što mu je nešto neodređeno odgovorila više se za to nije zanimao.

U međuvremenu je i Državnoodvjetničko vijeće oslobodilo Milivojevića krivnje, dok je Disciplinski sud MUP-a zaključio kako Milas ni za što nije odgovoran.

Tko je Damir Handanović?

Milivojević i Milas uhićeni su prije točno tri godine. Osim što su se tada iza rešetaka našli tužitelj i policajac, ovaj slučaj imao je i dodatnu težinu, jer su navodno štitili Handanovića kojem se u to vrijeme još sudilo zbog naručivanja ubojstva osječkog poduzetnika Pere Martića i njegove prijateljice Jadranke Modrić u ožujku 2004. godine u garsonijeri hotela Turist u Osijeku. No, i Handanović i drugookrivljeni Davor Čizmok oslobođeni su krivnje. Handanović je osuđen tek zbog organiziranja međunarodne prostitucije.

Povratak na Net.hr