OZBILJAN PROBLEM

JE LI DOVEDENA U PITANJE SIGURNOST NAJVIŠIH DUŽNOSNIKA?: Šefa Sabora već danima štite policajci u običnim krntijama

Stari golf i još stariji seat vozila su što ih je Ministarstvo unutarnjih poslova RH uspjelo osigurati timu koji štiti Gordana Jandrokovića, predsjednika Hrvatskog Sabora koji po toj funkciji spada u prvu kategoriju štićenih osoba u Hrvatskoj.

Jandroković je za predsjednika Sabora izabran 5. svibnja, te je od tada, prema Uredbi o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora, te provođenju njihove zaštite i osiguranja, postao osoba za čiju sigurnost brine policija.

Policija bez vozila zbog zaustavljenog natječaja

Baš nekako u to vrijeme podnesenim žalbama zaustavljen je natječaj za nabavu novih službenih policijskih vozila, zbog čega je Ministarstvo unutarnjih poslova ostalo bez gotovo polovine voznog parka. Zato se sada mahom na ulicama viđaju najstarija policijska vozila, te kombiji koji su i ranije bili u MUP-ovom vlasništvu.

POLICIJA OSTAJE BEZ AUTOMOBILA? MUP priznao: ‘Uopće ne znamo kada ćemo moći naručiti nove karavane’

Prema Uredbi osim što je predsjednik Hrvatskog Sabora štićena osoba prve kategorije, koja se te zaštite ne može odreći, i njegov dom, odnosno svi prostori u kojima boravi također imaju najvišu kategoriju zaštite.

Bez službene kućice, u civilu, na ulici…

No, iako je već mjesec i pol dana na dužnosti, pred Jandrokovićev dom postavljeni su policajci u civilu, koji na raspolaganju imaju tek dva stara vozila. Službene kućice u kojoj bi mogli dežurati pred domom predsjednika Sabora još uvijek nema, iako su nam iz Ravnateljstva policije poručili kako se na njezinom postavljanju radi.

“Dobro je što je lijepo vrijeme”, mogu se u prolazu čuti komentari policijskih službenika koji čuvaju Jandrokovićev dom, dok Jandrokovićevim susjedima muškarci na ulici pred njegovim domom izgledaju pomalo čudno, a nekima čak i zastrašujuće, jer ne raspoznaju da se radi o policajcima.

Sindikat policije očekuje čim skorije rješenje

I sa sigurnosnog aspekta ova situacija krajnje je upitna, bez obzira na spremnost policajaca iz Uprave za posebne poslove sigurnosti koji štite predsjednika Sabora. Stručnjaci za sigurnost s kojima smo razgovarali tvrde kako bi policajcima koji su zaduženi za sigurnost prvog čovjeka Sabora trebalo osigurati kućicu, kao i primjerenu razinu službenih vozila.

“Vjerujemo da se radi samo o privremenom stanju, obzirom na nedavno imenovanje gospodina Jandrokovića na dužnost predsjednika Hrvatskog Sabora, te očekujemo da se u najkraćem roku osiguraju od strane MUP-a sva potrebna infrastruktura uobičajena prilikom zaštite štićenih osoba te kategorije, poput stražarske kućice sa svom infrastrukturom (struja, klima ….). Sve dok se to ne ispuni policijski službenici obavljaju osiguranje štićenog objekta i osobe na najprigodniji način, a građani moraju biti svjesni da im je susjed štićena osoba, te prisutnost policije u tom obliku bit će nužna i dobrodošla radi sigurnosti građana, dok god gospodin Jandroković obnaša dužnost predsjednika Hrvatskog Sabora, kao što su se i susjedi drugih štićenih osoba na slično morali naviknuti”, odgovorio nam je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr