DOLAZI HLADAN ZRAK IZ RUSIJE?

HRVATSKA NA UDARU LEDENE FRONTE IZ RUSIJE: Nakon ekstremnih kiša stižu niske temperature i jači mrazevi?

Prema pisanju Istrameta, nakon ekstremno kišnog razdoblja koje traje još od početka veljače, najnoviji prognostički modeli za 10-ak dana predviđaju mogućnost promjene sinoptičke situacije uz dolazak hladnog zraka sa sjeveroistoka kontinenta.

Usprkos tome što prave zime nismo imali cijelu veljaču, još uvijek smo u prvom dijelu ožujka koji je u narodu poznat i kao “luđak”. Također, poznate su i tri marčane bure koje znaju iznenaditi svojom snagom i naglim zahlađenjem uz dolazak snijega u niže područje. Primjerice, prvi i jedini snijeg ekstremno tople zime 2007./2008. u središnjoj Istri pao je tek 25. ožujka.

Istramet nadalje piše kako bi se, prema dijelu prognostičkih modela, sinoptička situacija krajem idućeg tjedna mogla polako početi mijenjati. Naime, iznad Velike Britanije i Atlantika moguć je razvoj prostrane anticiklone koja bi omogućila prodor hladnog zraka direktno iz Rusije.

U takvoj situaciji temperature zraka osjetno bi se snizile, a jači jutarnji mrazevi postali bi svakodnevnica u unutrašnjosti, ali i ponegdje uz obalu.

Državni hirometeorološki zavod javlja kako će sutra biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, a uz više oblaka mjestimice će biti i kiše, češće i vjerojatnije u drugom dijelu dana. U Dalmaciji je moguć i poneki pljusak s grmljavinom. Na kopnu će vjetar biti slab, a na Jadranu će puhati slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od -1 do 4, na Jadranu od 5 do 10 °C. Najviša dnevna uglavnom kretat će se od 9 do 14 stupnjeva, u gorskim područjima bit će malo niža, između 6 i 9 °C.

Povratak na Net.hr