NIJE BAJNO

INFOGRAFIKA: Objavljen je indeks društvenog napretka 2016., pogledajte kako stoji Hrvatska

Objavljen je EU Indeks društvenog napretka 2016., a objavljene mape dobro prikazuju stanje stvari u usporedbi s 15 zemalja sličnog BDP-a.

Društveni napredak mjeri se u stanju temeljnih ljudskih prava, općenite kvalitete života te prilika koje zemlja pruža svojim građanima. Na generalnoj ljestvici, Hrvatska se nalazi na nelošem 33. mjestu, bilježeći veliki društveni napredak u posljednjih godinu dana.

U usporedbi s većinom razvijenih zemalja Europe, Hrvatska se nije proslavila, što zorno prikazuje karta na kojoj su zelenom bojom označeni najbolji rezultati, dok crvena boja označava one najgore.


U komponenti Temeljnih ljudskih prava Hrvatska najbolje rezultate postiže u domeni prehrane i temeljne zdravstvene zaštite, a najviše prostora za napredak ima u komponenti osobne sigurnosti. Što se tiče Opće kvalitete života, najbolji rezultat Hrvatska je postigla kod pristupa temeljnom znanju, no zato ima lošije rezultate što se tiče komponente zdravlja i wellnessa.

Što se tiče Dimenzija prilika koje Hrvatska nudi svojim građanima, najbolji su rezultati u sferi ljudskih prava, no u domeni tolerancije i uključivosti još treba dosta raditi, pokazuju rezultati, navodi Socialprogressimperative.org.

Statisika prikazuje i relativne slabosti i jakosti zemlje u usporedbi sa zemljama sličnog BDP-a po glavi stanovnika – Bjelorusije, Čilea, Mađarske, Irana, Kazahstana, Latvije, Malezije, Mauricijusa, Paname, Poljske, Rumunjske, Rusije, Turske, Urugvaja i Venezuele.

Unutar usporedne grupe, Hrvatska ipak ne stoji baš tako bajno.

Povratak na Net.hr