Imenovani članovi državnog povjerenstva za nadzor prisluškivanja

Zastupnički dom Sabora je imenovao tri člana Državnog povjerenstva za praćenje primjene mjera prikupljanja tajnih podataka

Nakon višemjesečnog međustranačkog dogovaranja, Dom je danas, na prijedlog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, za tri člana Državnog povjerenstva za praćenje primjene mjera prikupljanja tajnih podataka imenovao Antuna Blažinčića, Antu Jelavića-Mitrovića i Josipa Kregara. Oni bi, kao stručni djelatnici, ubuduće trebali nadzirati prisluškuje li policija građane u okviru zakona.

Zastupnički je dom danas imenovao Mirka Bolfeka za direktora Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina), dok je dosadašnji direktor Ljubomir Antić razriješen te dužnosti.

Za novoga zamjenika guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Dom je imenovao Borisa Vujčića, a za viceguvernere Čedu Maletića, Tomislava Presečana te Relju Martića, koji je i dosad obnašao tu funkciju.

Imenovan je i novi Savjet HNB-a. Uz guvernera, njegova zamjenika i tri viceguvernera, članovi Savjeta bit će Branko Vukmir, Silvije Orsag, Sandra Švaljek, Alen Belula, Branimir Lokin, Damir Novotny, Božidar Jelčić i Mato Babić, koji je i dosad bio član najvišeg tijela središnje banke.

Dom je imenovao i nove članove Vijeća za radio i televiziju u čijoj su nadležnosti natječaji za koncesije za obavljanje radijske i televizijske djelatnosti, kao i članove upravnih vijeća Sveučilišta u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Zastupnički je dom većinom glasova danas prihvatio Izvješće o radu Istražnog povjerenstva za utvrđivanje okolnosti prodaje “Večernjeg lista”.

Povjerenstvo je, stoji u Izvješću, zaključilo da je pri prodaji “Večernjeg lista” bilo 11 nepravilnosti, što ukazuje na visoku razinu neregularnosti postupka kupoprodaje dionica Večernjeg lista. Pritom je, stoji u Izvješću, zaključeno da “postoje ozbiljne indicije o povezanosti državnih dužnosnika s prodajom ‘Večernjeg lista'”.

Dom je, pritom, prihvatio i zaključak da se Izvješće dostavi Ministarstvu unutarnjih poslova, Državnom uredu za reviziju te Državnom odvjetništvu i pravobraniteljstvu kako bi oni odlučili o daljnjem postupku radi eventualnog pokretanja postupka utvrđivanja pojedinačne odgovornosti te pravne valjanosti ugovora o kupoprodaji “Večernjeg lista”.

Izvanredna sjednica Doma nastavljena je raspravom o Prijedlogu da se pristupi promjeni Ustava Republike Hrvatske.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr