Ili pušenje ili brak

Egipatski muftija donio je ukaz po kojemu je pušenje jednog od supružnika dovoljan razlog za razvod braka

U Egiptu je donesen novi kontroverzni ukaz, po kojem je pušenje jednog od supružnika dovoljan razlog za rastavu braka. Ukaz je donio egipatski muftija Farid Naser Wasel, potaknut zahtjevom udruge koja provodi kampanju protiv pušenja zbog nepoštivanja ukaza koji je donesen ranije ove godine.

Otprilike svaki drugi Egipćana puši cigarete ili lulu. Pušenje je jesftin oblik zadovoljstva, a posebno je na cijeni u mladih ljudi. Iako najpopularnije egipatske cigarete, Kleopatra, prodaje tvrtka u vlasništvu države, vlada i udruge koje se bore protiv pušenja pokušavaju u posljednje vrijeme, uz pomoć religijske zajednice, smanjiti broj pušača. Oduvijek je tradicionalni islamski nazor bio da je grijeh sve što ugrožava zdravlje, ali posljednje uvlačenje religije u borbu protiv pušenja je sasvim nova taktika.

Posljednji muftijin ukaz protiv pušenja izazvao je kontroverzu utvrdivši da je loša navika dovoljan razlog za razvod. Mnogi se plaše da bi zbog primjene ukaza institucija braka, koja je kamen temeljac egipatskog društva, mogla otići u dim. Postavlja se pitanje da li je rizik, kojem se izlažu pušači i ljudi u njihovoj okolini, važniji od rizika cijepanja obitelji.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr