PRVA DAMA IZ SUSJEDSTVA

I SLOVENSKA SEVNICA SLAVI TRUMPOVU POBJEDU: ‘Naša Melanija bo tudi z njim v Belo hišo!’

Pobjeda republikanskog kandidata Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima u Sloveniji je u srijedu dočekana kao iznenađenje, ali ne i u gradiću Sevnica kod Krškog, gdje je rođena Melanija Trump, supruga njujorškog tajkuna i buduća prva dama SAD-a.

SLOVENKA POSTALA AMERIČKA PRVA DAMA: Melania već slavi, preimenovala je svoje profile u: ‘FIRST LADY’

Lokalni kafić “Central” iznimno je bio otvoren od 4 sata ujutro. Posjetitelji, među kojima dosta novinara i fotoreportera, pratili su na televiziji pristizanje rezultata po pojedinim saveznim državama, koji su potvrdili da će njihova bivša sugrađanka ući u Bijelu kuću te navijali za “svoju Melaniju”, bivšu manekenku koja će proslaviti njihov grad.

Ispred kafića istaknuta i američka zastava

Nakon potvrde da je Trump osvojio potrebnih 270 elektorskih glasova, čuli su se zadovoljni pokliči. Ispred kafića je istaknuta i američka zastava, a lokalni bend zasvirao je jednu svoju pjesmu s prilagođenim tekstom u kojem se navodi da je Sevnica našla “tržnu nišu” jer će Melanija ući u “Belu hišu”, odnosno postati američka prva dama.

SLOVENIA-US-VOTE-TRUMP

I slovenski premijer Miro Cerar u svojoj je čestitki putem Twittera istaknuo Melanijino slovensko podrijetlo. “Čestitam gospodinu predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu i prvoj dami SAD-a Melaniji Trump, koja je iz Slovenije”, napisao je Cerar.

Trump je sa svojom trećom suprugom i bivšim modelom Sloveniju posjetio odmah nakon što su se vjenčali, došavši u staru domovinu svoje supruge na jedan dan, posjetivši pritom i Bled, no mediji su tada pisali da je tadašnji prvi čovjek Slovenije, pokojni Janez Drnovšek, otklonio mogućnost da se sastane s njujoškim tajkunom iako su mu to neki savjetovali.

Mediji u Sloveniji su svojedobno o Melaniji, nakon što se preselila u New York, pisali da se ona navodno stidi svoje stare domovine jer je u Americi prezime iz Knavs promijenila u Knauss, te se navodno predstavljala kao Austrijanka.

Nije htio kupiti ljubljanski neboder

Pobjeda Trumpa na izborima sve to stavlja u drugi plan, a mnogi sada navode da je pobjeda Trumpa i činjenica da je Melanija buduća prva dama najmoćnije sile na svijetu dobra prilika za promociju male europske države, osobito jer će u svjetskim medijima dobiti istaknutiji profil, što je dobro za turizam koji postaje njen sve jači gospodarski adut.

Slovenski mediji ističu i da se Trump u svom prvom nastupu nakon pobjede zahvalio cijeloj obitelji, te da su na bini, uz njega i Melaniju, bili i Melanijini roditelji.

Jedan slovenski portal navodi da je Trumpu prije dvadesetak godina jedan slovenski poduzetnik koji živi u SAD-u ponudio da kupi ljubljanski neboder, sagrađen još 30-ih godina prošlog stoljeća, ali da do toga nije došlo iako mu se Trump pismeno zahvalio na ponudi i ispričao što ne može kupiti nekretninu u Sloveniji jer je okupiran drugim projektima u Americi.

Povratak na Net.hr