banner

Hitna primala brojne pozive

I MLADI SE RUŠILI PO ULICAMA ZBOG VRUĆINE: Simptomi koji ukazuju na uzbunu

Toplinski val i neugodne vrućine koje su se penjale i do 40 Celzijevih stupnjeva obilježile su protekli vikend u cijeloj Hrvatskoj gdje je zabilježen veći broj intervencija Hitne. U Osijeku je tijekom vikenda od 350 poziva, 200 bilo zbog vrućina. Nisu pomoć tražili samo kronični bolesnici, već su se i mladi rušili po ulici.

Potvrdila je za Glas Slavonije dr. Hanah Yahia, zamjenica ravnateljice Hitne medicinske pomoći.

Glavobolja, poremećaj ravnoteže, povraćanje…samo je dio smptoma koji se javljaju

“Bilo je mnogo poziva za vikend. Od 350 poziva koje smo primili, više od 200 je bilo povezano s neugodnim vrućinama. Javljaju nam se kronični, plućni, srčani bolesnici, pacijenti kojima varira tlak, uglavnom starije osobe, ali i mlađi. Mladi se ne čuvaju, misle da im visoka temperatura ne smeta, izlaze van po najvećoj vrućini, bez pokrivala za glavu i jednostavno se ruše na ulici. Tako smo imali mnogo kolapsa i predkolapsnih stanja, s glavoboljama, poremećajem ravnoteže, povraćanjem, ali i jedan slučaj toplinskog udara, što uopće nije bezazleno,” kazala je ravnateljica .

Idućih dana i dalje neće biti lako

Liječnici savjetuju građanima da rashlade tijelo i piju mnogo tekućine. Najbolje je izabrati negaziranu običnu ili mineralnu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Preporučljivo je ne piti jako rashlađene napitke ili samo za osvježenje u ustima rastopiti kockicu, dvije leda. Dehidracija od vrućina može se izbjeći uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada. Ne treba čekati osjećaj žeđi da bi se povećao unos tekućine, a pogotovo starije osobe koje imaju slabiji osjećaj žeđi. Tuširajte se i kupajte u mlakoj vodi.

No, niti idućih dana neće nam biti lako, vrućine se nastavljaju. Više o tome pročitajte ovdje.

Glas Slavonije/Danas.hr

Povratak na Net.hr