I Amerikanci će odlučivati o Kosovu

Ispucali smo kredit kod EU, Amerika preuzima pregovore, tvrde analitičari

Pregovori Beograda i Prištine su za Evropsku uniju verovatno završeni i ukoliko oni budu nastavljeni to će biti pod dirigentskom palicom Vašingtona, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić za RTS a prenosi Mondo.

U ovom trenutku ne čini mi se da smo na kraju pregovora, kako sugeriše Ketrin Ešton, jer za Evropsku uniju ovaj posao je formalno završen. Ukoliko pregovora bude dalje, verovatno je da će biti pod dirigentskom palicom Vašingtona – rekao je Simić.

Simić smatra da izostanak dogovora ne uliva mnogo nade da će Evropska komisija predložiti Srbiji datum za početak pregovora, niti da će izveštaj biti onoliko pozitivan koliko je potrebno.

Ipak, on veruje da se nešto pomerilo pa se mogu očekivati sastanci beogradskih i prištinskih političara.

Mislim da ćemo imati u narednim danima susrete političare iz Prištine i Beograda, a možda ćemo aktivirati oficira za vezu – rekao je Simić i dodao da je Priština nepopustljiva jer Vašington ne želi još jednu Republiku Srpsku na Balkanu.

Profesor smatra da će Srbi na Kosovu morati da se nađu sa iste strane stola jer samo tako će moći u Skupštini Kosova da ostvare sve što je Ahtisarijevim planom za njih predviđeno.

Simić je ponuđenu ostavku Aleksandra Vučića ocenio kao očekivanu, i rekao da je dobro čuti da domaći političari rade takve stvari kada ne uspeju u svojim namerama.

Sa druge strane, politički analitičar Dušan Janjić rekao je Srni da će se razgovori Beograda i Prištine sigurno nastaviti na nivou eksperata, te ocenio da je rešenje u nekoj vrsti Erdutskog sporazuma, postignutog u Hrvatskoj za Srbe u istočnoj Slavoniji.

Na osnovu Erdutskog sporazuma je sprovedena takozvana mirna reintegracija srpskih područja istočne Slavonije, Baranje i Srema u Hrvatsku.

Prištinski mediji nisu optimistični pa tako dnevnik Tribuna piše da su zapadne diplomate uznemirene pravcem koji je krenuo proces, pošto se očekuje da Srbi na severu Kosova u narednim danima donesu jednostrane odluke proglašavnje autonomije za sever, što bi uticalo na otežavanje situacije na terenu.

I Rusija bi da se umeša

Prva reagovanja na neuspeh pregovora pod posredstvom EU stižu danas i iz Rusije, a glavni zaključak je da nije Kosovo glavni problem na putu Srbije ka EU, već da nam je ,,Nemačka došla glave”.

Glas Rusije piše da Srbija ostaje van EU zato što Nemačka tako želi, a ne zbog toga što ne može da se dogovori sa Albancima u Prištini.

Ruski list smatra da bi Srbija trebalo da se oslobodi ,,balasta” evropskog puta, prekine pregovore sa Prištinom i da uključi druge sile u okviru UN u to pitanje.

Kako Rusi zamišljaju, Srbija bi mogla da onda sebe uređuje iznutra po evropskim standardima, a u spoljnoj politici bi takvim potezom dobila ,,prirodno mesto” u Evropi u orbiti evropsko – ruskih, odnosno rusko – nemačkih odnosa.

Takav korak iziskuje konkretnije ponude i garancije Moskve nego što je prošloneđelna izjava ruskog amasadora u Kosovskoj Mitrovici – da Srbija treba da se priključi životnoj snazi Rusije.

Dačić i Vučić kod Nikolića

Inače, sastanak državnog vrha na kome je bilo reči o sinoćnjim briselskim pregovorima završen je u Predsedništvu Srbije.

Sastanku su prisustovali premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, ministar inostranih poslova Ivan Mrkić, Direktor vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i savetnik predsednika Marko Đurić.

Đurić je izjavio da će narednih dana državni vrh biti u prilici da donese neke izuzetno teške odluke kada je reč o Kosovu i da će javnost biti detaljno obaveštavana.

Nismo postigli nikakav kompromis, ali smo rešeni da ka njemu idemo. Ova runda pregovora prevazišla je sva naša negativna očekivanja i situacija je veoma teška – rekao je on, navodi Blic.

Povratak na Net.hr