Huligani opet prekinuli utakmicu! Ovo je sramotno!

Gdanjsk je preplavljen hrvatskim ‘kockicama’ i Vatreni opet imaju bučnu podršku s tribina PGE Arene u borbi za četvrtfinale EURA s prvakom svijeta. Na stadionu je 10.000 naših navijača, ali jedan neznatan dio opet radi probleme.

Hrvatski huligani su u Gdanjsku ponovno došlu u prvi plan. Već u 8. minuti utakmice između Hrvatske i Španjolske, njemački sudac Wolfgang Stark je na kratko prekinuo utakmicu zbog ‘hrvatske’ baklje upaljene iza gola španjolske reprezentacije.

Nasreću, baklja nije završila u terenu, ali nakon brojnih incidenata hrvatskih huligana u Poljskoj, teško da će disciplinci UEFA-e imati razumijevanja za ovakvo ponašanje.

Navijači se izmjenjuju u dominaciji na tribini, a u 34. minuti cijeli je stadion zapjevao poljsku ‘himnu’ ovog eura – ‘Polska bialo czerwoni’ (Poljska bijelo crveni). Naime, gdje god da se nađete u Poljskoj, domaći navijači pjevaju spomenutu pjesmu koja zaista lako ulazi u uho. Stoga je prirasla srcu svim navijačima, među ostalima i Hrvatima.

Španjolci se na tribini sjajno zabavljaju, a dominacija Furije na terenu dosadila je hrvatskim navijačima koji su ih nagradili glasnim zviždukom. Na kraju poluvremena i jedna i druga momčad zaradile su veliki pljesak.

U drugom poluvremenu su se konačno probudili i naši navijači, no ‘crveni’ odmah uzvraćaju. Atmosfera na tribinama je sjajna.

Opet baklje! Hrvatski su navijači u petoj minuti nastavka zapalili nove dvije baklje, a cijeli im je stadion uputio gromoglasni zvižduk. Sudac im je ovog puta progledao kroz prste, no izgleda da ovakvom ponašanju nema kraja!

Ovo je nevjerojatno! Usprkos svim upozorenjima UEFE kako će nam u sljedećim kvalifikacijama oduzeti bodove zbog paljenja baklji, hrvatski huligani i dalje nemaju obraza. Deset minuta prije kraja još su jednom zapalili baklju na tribini.

Atmosfera je u gradu bila sjajna tijekom cijelog popodneva nije bilo divljanja i problema. Hrvatski navijači se sjajno slažu sa Španjolcima i vjeruju da će Vatreni uspjeti izboriti mjesto među osam najboljih reprezentacija Europe.

Gotovo 30.000 hrvatskih i španjolskih navijača okupilo se na glavnog gdanjskom trgu te u ulici Dlugi. Svi zajedno pjevaju i s nestrpljenjem čekaju utakmicu. Hrvati su glasniji, ali su Španjolci brojniji i maštovitiji. Dok su naši navijači pjevali ustaške pjesme, Španjolci se zabavljaju obučeni u matadore. Doveli su čak i ovcu koju su prošetali uzduž cijele Dulge ulice.

Po neslužbenim informacijama, čak i u dalekom Gdanjsku došlo je u ponedjeljak ujutro do okršaja Bad Blue Boysa i zloglasnih huligana Legije iz Gdanjska. Slično kao u Poznanju prije utakmice s irskom, poremećeni ‘navijači’ iz obje zemlje tukli se u 350 kilometara sjevernijem gradiću na obali Baltika, a rezultat su tri uhićena Hrvata i jedan Poljak.

Treba reći i da ova ružna priča o maloj skupini huligana nije nimalo poremetila predivnu atmosferu koja je cijeli dan vladala Gdanjskom.

Trg i kafiće oko njega su navijači okupirali već oko 12 sati, a oko 14 sati naši su pristalice preko trga prenijeli veliki dres hrvatske reprezentacije.

Zanimljivo je da se na trgu nalazi i jedan kip, međutim domaćini su oko njega postavili ogradu kako navijači ne bi po njemu skakali i stavljali svoje zastave.

Osim naših i španjolskih navijača u Gdanjsku ima i Slovenaca, koji su u Poljsku došli dati podršku Slavenu i dečkima. Među Španjolcima ima puno žena, koje su došle dati podršku Furiji u borbi za drugi krug.

Naravno, tema navijačkih pjesama je i ‘dogovoreni’ rezultat 2:2, pa su se i hrvatski i španjolski navijači zajedno zapjevali na talijanskom: ‘Due- due’. Oko 19. 30 sati su navijači su krenuli prema stadionu.

Inače, hrvatski i španjolski navijači, kao i svi ostali gledatelji koji žele uživo vidjeti večerašnju utakmicu između Bilićeve i Del Bosqueove momčadi u Gdanjsku, mogli bi naići na neočekivane prepreke.

Naime, nekoliko je građevinskih tvrtki sa 60-ak buldožera blokiralo glavnu ulicu koja vodi do PGE Arene u znak prosvjeda zbog neisplaćenih honorara za obavljeni posao. Lokalne su vlasti istaknule da će osigurati alternativne rute za tramvaje i autobuse koji će voziti do stadiona, no očekuju se gužve, a u problemima bi posebno mogli biti navijači koji neće koristiti javni gradski prijevoz.

Poljaci su značajno kasnili s izgradnjom cesta, hotela i ostale infrastrukture, a mnoge su tvrtke u toj priči završile u bankrotu ili velikom minusu. Stotinjak izvođača radova traži oko 50 milijuna zlota za obavljeni posao na izgradnji Avenije Slowackiego koja vodi do stadiona.

Više o temi: specijal-201102150360004-Hrvatska nogometna reprezentacija

Povratak na Net.hr