EUROPSKI POJAM

ZVIJEZDA DESNICE BRUNA ESIH PONOVNO O LUSTRACIJI: Opet se pozvala na Plenkovića

Saborska zastupnica Bruna Esih za RTL Danas je komentirala masovne grobnice na području Republike Slovenije i Republike Hrvatske. U Hudoj jami su do 2009. godine pronađeni posmrtni ostaci 726 ubijenih, a pretpostavlja se da su živi zakopani. Kasniji su podaci pokazali da je taj broj još veći, a radi se o nekoliko tisuća ubijenih.

Današnjim odavanjem počasti žrtvama komunističkog režima, pogrebom u Mariboru, obavljen je dio civilizacijske nužnosti i obaveze koju svi imamo, rekla je Bruna Esih za RTL, a dodaje da je osim ukapanja posmrtnih ostataka potrebno utvrditi i okolnosti njihova stradanja te počinitelje tih zločina. Esih kaže da nije poznat ukupan broj žrtava masovnih pogubljenja počinjenih nakon 2. svjetskog rata. Prema nekim procjenama, to je od 50 do 500 tisuća žrtava.

‘Lustracija je isto što i suočavanje s prošlošću i provodi se u Europi’

‘Možemo samo govoriti o tome da je do danas na području Republike Slovenije utvrđeno preko 600 masovnih grobnica, dok je u Hrvatskoj broj preko 900. Možemo samo pretpostavljati koliko se u njima nalazi posmrtnih ostataka’, rekla je Esih.

Esih je još ranije spomenula da i danas postoje oni koji koče proces utvrđivanja odgovornosti pojedinaca i sustava za te zločine. Oni, kako kaže, ne vide potrebu za utvrđivanjem pune istine o tim povijesnim događajima, a Bruna Esih smatra da bi lustracija u tome pomogla. Od osnutka hrvatske države, prema tom su se pitanju svi odnosili ambivalentno, kaže Esih.

Tijekom vladavine SDP-a, deset se godina nije događalo ništa, a tada je ukinuta i komisija za istraživanje tih zločina. Kada je riječ o lustraciji, Esih smatra da ona ne bi trebala nositi loše konotacije, kako je slučaj sada, već da je lustracija isto što i europski pojam ‘suočavanja s prošlošću’.

Esih ističe da se to u Europi koristi i provodi, te se nada da će proces suočavanja s prošlošću biti institucionaliziran na razini Vlade i dodaje da joj je drago da je premijer Plenković uputio takvu poruku.

RUPE U BIOGRAFIJI SABORSKE ZASTUPNICE: Znanstvena karijera Brune Esih puna nelogičnosti

ZVIJEZDA DESNICE NAPALA PLENKOVIĆA: ‘Morala sam reagirati zbog nekih članova nove Vlade…’

NOVA ZVIJEZDA HDZ-a: Pomela Jandrokovića i Reinera, pa pojasnila ‘privatni stožer’ kod Hasanbegovića

 

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr