Play ponuda

Župnik za spas braka šalje parove na odmor u Opatiju

shimmer fallback

Zadarska župa na Puntamici pomaže bračnim parovima da riješe probleme. Osim raznih duhovnih obnova koje organizira, šalje i parove na vikende u Opatiju ili Rijeku.

10.12.2009.
10:54
Play ponuda

"Ne mogu vam ni nabrojiti što sve radimo za njih. Kao prvo, šaljemo ih na bračne vikende, važno je da partneri budu malo sami. Pošaljemo ih u Opatiju ili Rijeku, snalazimo se za novac, jer znamo da si oni sami to ne mogu priuštiti. U Rijeci imamo program kako pratiti bračne drugove koji su u krizi. Najlakše se razvesti. Njima treba pomoći.

A u Zadru organiziramo duhovne obnove za njih, no nismo mi samo crkvenjaci. Šaljem ljude i psihijatru, kad procijenim da treba. O tome nikada ne govorim s oltara i zato mi se ljudi obraćaju i povjeravaju", kazao je za Slobodnu Dalmaciju don Emil Bilaver, župnik s Puntamike i glavni pokretač svih aktivnosti za očuvanje braka.

Roditelji krivi za većinu razvoda

Prema istraživanjima župe, za 86 posto rastava krivi su roditelji mladenaca.

"Miješaju se u njihov život, nadziru ih, upleću se i ogovaraju ih. Najgore od svega je što ih raznim ucjenama drže u šaci, a to je najčešće materijalne prirode, dakle financijska pomoć, stanovi, kuće, poslovni prostori...", objašnjava don Bilaver.

"Na svakom tečaju za zaručnike ponavljam mladim ljudima da moraju živjeti sami i samostalno, da mogu jedno drugom pomagati, biti goli onda kada to oni žele i, najvažnije, da nikada ne zaborave onaj poljubac koji su jedno drugom dali na dan vjenčanja, da ga uvijek ponavljaju", dodaje Bilaver.

Broj zahtjeva za razvod braka u Dalmaciji u ovoj godini u odnosu na prošlu skočio je za 40 posto.

Na toj ljestvici prednjači Split, gdje je broj zahtjeva za razvod ove godine povećan čak za 60 posto, a slijedi Zadar s rastom od 53 posto, piše Slobodna Dalmacija.

Psihologinja Maja Lipanović iz Obiteljskog centra Splitsko-dalmatinske županije kaže da u Dalmaciji nedostaje bračnih terapeuta.

Obiteljski centar, objašnjava, provodi savjetovanje, a u prosjeku je u procesu savjetovanja 20-ak parova, s različitim bračnim stažem.

Play ponuda
Play ponuda