Play ponuda

Župnik ljut na vjernike koji mu daju premalo novca za milodar

shimmer fallback

Župnik u Svetom Jurju na Bregu, tijekom nedjeljne mise je naljutio tamošnje vjernike: naime, opomenuo je one koji daju milodare manje od 50 kuna. Evo kako župnik objašnjava svoj čin.

15.1.2013.
14:37
Play ponuda

"Rekao sam ljudima neka me ne vrijeđaju, ako imaju za sve neka ne podcjenjuju župnika. To je stvarno sramota. Djetetu kupe novi iPhone, a meni daju 20 kuna. Dolazim u neke obitelji gdje od mene rade bedaka. Svećenik nema druge plaće, on živi od milodara svojih župljana. Kod ljudi gdje je sirotinja nisam uzeo ništa", kazao je župnik za portal eMeđimurje.

"Ako si za cijelu godinu nisam zavrijedio više od 50 kuna, onda je to vrijeđanje. Spomenuo sam da sam zapisao ljude koji su dali manje od 50 kuna, možda je došlo vrijeme da budemo iskreni prema sebi. Ako me ne trebaju, neka mi ni ne otvaraju vrata", dodao je župnik.

Nije baš da svećenik živi samo od milodara...

Inače, poznato je da svećenici ne žive isključivo od milodara. Njihove plaće - koje nisu opterećene doprinosima i isplaćuju se iz župnih i biskupskih blagajni - kreću u rasponu od četiri do deset tisuća kuna.

Te plaće Hrvatska biskupska konferencija naziva nagradom u Pravilniku o nagrađivanju. Pravilnik, koji je dio Financijskoga sustava Katoličke crkve u RH donesenog na sjednici HBK u rujnu 2000. godine, propisuje osnovicu njihove plaće ovisno o mjestu gdje služe. Na nju se dodaju bodovi ovisno o stažu i službi.

Play ponuda
Play ponuda