Čini se da će Zračna luka Split poznata pod nazivom Resnik prema predjelu na kojem se nalazi, uskoro dobiti novo službeno ime i to - u inat Sloveniji. Naime, kako piše Slobodna Dalmacija, Slovenija je ime svetog Jeronima, koji se smatra nebeskim zaštitnikom Dalmacije i navodno je poznat po uzrečici "Oprosti mi, Bože, što sam Dalmatinac", uvrstila u čuvenu Enciklopediju Britannicu navodeći da je rođen u Stridonu, vjerojatno blizu današnje Ljubljane.

Time su ga na neki način "brendirali" kao svoga pa se ubrzo oglasio splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Župan Boban: Neka bude zaštitnik cijeloga svijeta!

"Sveti Jere naš je svetac, zaštitnik Dalmatinaca i Splitsko-dalmatinske županije. Njegovo mjesto rođenja, koje nikad i nigdje nije znanstveno dokazano, nije bio motiv da svetog Jeru, kojeg od davnina štujemo na našem području, izaberemo kao svoga nebeskog zaštitnika. Iskreno se nadamo kako će ga cijeli svijet štovati i poštovati kao i mi. Neka bude zaštitnik cijeloga svijeta", ustvrdio je župan Boban.

On smatra da štovanje nekog sveca ne treba ograničiti mjestom njegova rođenja.

"Primjerice, svetoga Dujma, zaštitnika grada Splita, Splićani štuju iako nije rođen na ovim prostorima. Brojne naše obitelji kroz naraštaje daju imena svojoj djeci u čast naših svetaca, Dujma i Jeronima. Široka je lepeza imena – Dujam, Duje, pa Jere, Jeronim, Jerko, Jeronima, Jerka...", kaže.

Zračnoj luci ime nebeskog zaštitnika

Kao dokaz štovanja svetog Jeronima na području Dalmacije, Boban kaže kako su i brojne crkve na tom području posvećene ovom svecu te da je odlukom pape nekadašnji gostinjac u Rimu nazvan Hrvatski zavod sv. Jeronima. Nakon što je nanizao argumente u prilog tvrdnji da je sveti Jeronim Dalmatinac, a ne Slovenac, župan Boban najavio je i jednu inicijativu u smjeru "brendiranja" tog sveca.

"Planiramo, u dogovoru s gradonačelnicima, nadležnim ministarstvom, upravom Zračne luke i drugim dionicima, pokrenuti inicijativu imenovanja zračne luke u Resniku imenom našega nebeskog zaštitnika, sv. Jeronima Dalmatinca", kazao je Boban.