ZRAK U SLAVONSKOM BRODU JE EKSTREMNO LOŠ: / 'Stanje je iz sata u sat sve gore. Idemo do potpune katastrofe'

Image
6.2.2021.
15:59
Play logo

Prema podacima na stranici Hrvatske agencije za zaštitu okoliša i prirodu, sinoć je kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu bila "u ljubičastom". Drugim riječima - iznimno loša. Problem je to s kojim Brođani žive već godinama, a razlog se nalazi s druge strane Save - u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu.

Na ponovno veliku zagađenost zraka upozorio je i Peter Tot-Djerdj, predsjednik Eko-Inegrala, slavonskobrodske zajednice za zaštitu prirode i okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Idemo do potpune katastrofe!'

"Brođani, izgleda idemo do potpune katastrofe! Stanje zraka u Slavonskom Brodu svaki sat je sve lošije i lošije! Dok (skoro) cijela Hrvatska je u zelenom (osim jedne mjerne postaje u Istri), brodske mjerne postaje su već danima na prvom i drugom mjestu liste onečišćenja zraka RH! Jutros od 7 sati obje su postaje u ljubičastom (ekstremno onečišćen zrak!)", napisao je Tot-Djerdj na Facebooku.

"Mjerna postaja na Jelasu (nasuprot Rafineriji) cijelu noć, jučer od 17 sati je u ljubičastom, dok je mjerna postaja kod Stadiona kraj Save jučer od 18 sati bila u žarko crvenom (jako onečišćen zrak!), a sada je također u ljubičastom! Na jednoj i drugoj brodskoj mjernoj postaji se još od preksinoć mjere alarmantno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5! A oko ponoći su mjerene i maksimalne vrijednosti satnih koncentracija lebdećih čestica PM10 od 329 µg/m3 i PM2.5 od 193 µg/m3!!! Nažalost, na web-stranicama Rafinerije nafte Brod ne možemo ništa saznati. Certifikat za rafinerija.com istekao je 31.01.2021.! I to je to", napisao je predsjednik Eko-Integrala u jednoj od današnjih objava na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncentracija benzena sedam puta veća od granične

U drugoj objavi na Facbooku Tot-Djerdj je napisao: "Ako netko još slučajno pita: Radi li Rafinerija? Njima odgovor da su jučer mjerene (ne previsoke, ali) koncentracije sumporovodika iznad granične vrijednosti (7 µg/m3). Dok od sinoć na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save kontinuirano 12 sati se mjere koncentracije benzena iznad 15 µg/m3, pa i od 35 µg/m3(!), a granična vrijednost je na dnevnoj bazi 5 µg/m3!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu se obratio i "svim našim "upornim" političarima koji su u posljednjih 12 godina zdušno pričali o brodskom čistom zraku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakako će ovi ljubičasti pravokutnici (kod jedne i druge brodske mjerne postaje) beskonačno Vas prisjećati na ovaj pozdrav svih Brođana!" Riječ je o ovoj aktualnoj karti Kvalitete zraka u Republici Hrvatskoj...

shimmer fallback
shimmer fallback
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo