BILO JE EKSTREMNO, A ŠTO NAS TEK ČEKA? / Vakula dao detaljnu analizu ljeta, a onda se osvrnuo na najnovije dugoročne prognoze: Nisu najpouzdanije, ali...

Iako nisu padali apsolutni rekordi, po temperaturi je ovo ljeto bilo iznimnije nego po oborini

1.9.2021.
9:12
Nel Pavletic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Unatoč ne osobito toplom kolovozu, može se ustvrditi kako je ovo ljeto opravdalo dugoročne prognoze iznadprosječno visoke srednje temperature zraka te "šarolike" ukupne sezonske količine oborine. Ostvare li se trenutne prognoze, bit će barem malog pozitivnog odstupanja i od srednje jesenske i srednje zimske temperature zraka, kaže glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Kolovoz je bio umjereniji od toplijeg lipnja i srpnja pa će zbog odstupanja od srednje mjesečne temperature zraka uglavnom od 0 do 2 °C vjerojatno biti ocijenjen klimatološkom oznakom "normalno", u južnijim hrvatskih krajevima i "toplo".

Četvrto najtoplije ljeto u povijesti za Split i Osijek

Prema ukupnoj sezonskoj količini oborine ovo će "klimatološko" ljeto (lipanj - srpanj - kolovoz) vjerojatno dobiti ocjene od "vrlo sušno" u primjerice Kninu, vjerojatno i ponegdje u središnjoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu, gdje će biti i "sušno", preko "normalno" u Osijeku, Gospiću i Dubrovniku do mjestimice "kišnog", osobito u Splitu.

Iako nisu "padali" apsolutni rekordi, nego samo neki rekordi na pojedine nadnevke i razdoblja, po temperaturi je ovo ljeto bilo iznimnije nego po oborini. Klimatološke ocjene vjerojatno će biti uglavnom "vrlo toplo" i "ekstremno toplo".

Pritom je u Splitu i Osijeku ovo bilo četvrto najtoplije ljeto u povijesti mjerenja, koja je u Splitu počela 1948., u Osijeku još 1899. godine. Toplija su bila samo ona 2003., 2012. i 2017. godine.

Jesen i zima topliji od prosjeka?

Najnovije dugoročne prognoze daju umjerenu do veliku vjerojatnost za u većini Hrvatske barem malo pozitivno odstupanje srednje temperature zraka od prosječne, i to ne samo sezonske - posebno i za jesen (rujan - listopad - studeni), i za zimu (prosinac - siječanj - veljača), nego i svakog od sljedećih šest mjeseci.

Još je manje pouzdana dugoročna prognoza ukupne mjesečne, pa i sezonske količine oborine, prema kojoj se ne može izdvojiti velika vjerojatnost za sezone i mjesece koji bi u nekim područjima znatno odstupali od prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali