Zoran Milanović shvatio koliko strahovito puno uzima država

Nakon što se javnost digla na noge oko nabavke basnoslovno skupih automobila za vladine dužnosnike, premijer Zoran Milanović danas je izašao s novim brojkama, koje su, kada se oduzmu davanja državi, puno manje od onih koje su iznesene u javnost. Ured za javnu nabavu obavio je dobar posao, rekao je i najavio da će Vlada promijeniti odluku o klasifikaciji automobila za dužnosnike.

“Da rezimiramo stvari”, započeo je premijer specijal-201012070191004-Zoran Milanović, “brojke su malo drugačije”. Najskuplji auti idu policiji i protokolu, a ministri će dobiti automobile srednje klase. Kazao je da je pogriješio i na jučerašnjoj konferenciji za novinare nije imao potpune podatke.

“Cijena od 600.000 kuna nije cijena automobila nego ukupni troškovi, s osiguranjem i održavanje i kamatama. Cijena najskupljih vozila s PDV-om je cca 450 tisuća kuna. Kada se od toga oduzmu davanja državi koja se vraćaju državi, to je oko 250 tisuća kuna”, ustvrdio je Milanović.

“Bio sam u krivu kada sam rekao da se odličan auto može nabaviti i za 350 tisuća kuna. Neto cijena takvog automobila je 207 tisuća kuna, kada se od nje odbije sve što ide državi.”

“Realne su brojke znatno manje od onih koje su objavljene i kojima je pogrešno informirana javnost”, naglasio je. To je i dalje jako puno novaca, rekao je i naglasio da se ne želi uspoređivati “s nekima koji su sklapali puno veće ugovore za nabavke automobila dok su bili šefovi sigurnosnih službi, a sada su političari”.

Milanović je rekao i da automobili koji se nabavljaju nemaju dodatnu opremu o kojoj se govorilo u medijima. “Mi smo puno racionalniji i štedjliviji od svojih prethodnika”, ustvrdio je i najavio da će u četvrtak Vlada promijeniti odredbu o kategorizaciji vozila za dužnosnike, koja, rekao je, datira još iz 1996. godine.

Vlada razmišlja o smanjenju plaća dužnosnicima

Ministri će se voziti u “manje napadnim” vozilima, rekao je, a moćni Audiji bit će dani MUP-u i državnom protokolu za njihove potrebe.

Rekao je da mu nije neugodno zbog cijele priče, već da ima važnijeg posla. “Mi smo po pitanju integriteta miljama ispred prethodne vlade”, rekao je.

Na pitanje novinara je Milanović potvrdio da se “ozbiljno razmišlja” o smanjivanju plaća dužnosnicima za 10 posto.

Obnova voznog parka

Podsjetimo, Vlada je još u ožujku prošle godine odlučila potrošiti više od 271 milijuna kuna za nabavku 1.581 vozila, od čega se 1.328 odnosi na osobna vozila, a ostatak od 253 na dostavna i laka dostavna vozila i kombi vozila.

Velikom je većinom riječ o opravdanoj obnovi voznog parka MUP-a i raznih državnih službi, no javnost su zgrozile ogromne cifre koje će država dati za službene jurilice ministara i drugih državnih dužnosnika.

Stvar je pogoršao ministar Željko Jovanović koji je na upit o novome Audiju A6 vrijednom više od 600.000 kuna novinare zapitao arti-201402160060006, zbog čega se kasnije ispričao, te pokušao popraviti stvar objavom da je zatražio da se njegov Audi zamijeni jeftinijom Škodom.

I premijer je s gotovo godinu zakašnjenja (podsjetimo, odluka o nabavi automobila je donesena u ožujku 2013.) zaključio kako su automobili preskupi, ali da su nabavljeni po odluci o klasi vozila koja se nije mijenjala deset godina.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr