Znate li koliki su troškovi tvrtke za 10 kuna?

shimmer fallback

Od četvrtka 18. listopada u Hrvatskoj je moguće otvoriti tvrtku za 10 kuna, odnosno jednostavno trgovačko društvo koje ne treba imati više od deset kuna osnivačkog kapitala.

18.10.2012.
17:53
Play logo

Naime, tih deset kuna osnivačkog kapitala može biti mamac za nedovoljno upućene, jer se prava cijena krije u troškovima posjedovanja tvrtke koje će morati plaćati vlasnici jednostavnih trgovačkih društava, baš kao što ih moraju plaćati obrtnici, vlasnici dioničkih društava i društava s ograničenom odgovornošću.

Dakle, deset kuna je samo početni kapital. Njima treba pridodati troškove ovjere kod javnog bilježnika, upisa u sudski registar, pristojbe, rezervacije i objavu oglasa u Narodnim novinama, što zajedno dođe gotovo tisuću kuna, piše Glas Istre. Tko nema 10 kuna za osnivački kapital i tisuću kuna za ostale troškove, može tvrtku osnovati s dva partnera tako da svatko uloži bar 3,33 kune u kapital društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko postane direktor, mora plaćati doprinose

No, kvaka se krije u tome da to društvo treba imati direktora ili člana uprave. Ako tu funkciju preuzme nezaposlena osoba, gubi svoj status na Zavodu za zapošljavanje. Ako direktor te jednostavne tvrtke nema riješeno zdravstveno i mirovinsko osiguranje po drugoj osnovi, tvrtka od 10 kuna mora mu plaćati te doprinose. Jedan neimenovani pulski stručnjak iz računovodstva i revizije kaže da trošak tih doprinosa iznosi od 3.000 kuna naviše - mjesečno.

Nadalje, postanu li umirovljenici članovi uprave jednostavnog društva, ostaju bez mirovine. No, to je privremeno rješenje, jer je Vlada najavila da u tom pogledu planira promjenu mirovinskog zakona, odnosno da će se dopustiti radni angažman bez gubitka prava na mirovinu.

Treba odvojiti za spomeničku rentu, naklade komori...

Play logo

Novoosnovana jednostavna društva postaju obveznici poreza na dobit koji iznosi 20 posto, ali moraju zadržati četvrtinu dobiti u rezervama kao pokriće za poslovanje. Uz sve to, postoji i čitav niz parafiskalnih nameta: od spomeničke rente, naknade komori i turističkoj zajednici, porez na reklame…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji osnuju jednostavne tvrtke moraju računati i na troškove plaćanja knjigovođe. To može iznositi od 500 do 1.000 kuna mjesečno za tvrtke s minimalnim prometom, odnosno ako normalno posluju, taj trošak prelazi 2.000 kuna. Žele li vlasnici jednostavnih tvrtki isplatiti si dobit, trebat će povećati kapital s 10 na 20.000 kuna te platiti troškove revizije koja iznosi 10 do 12 tisuća kuna ako ostvaruju mali promet. Ako je promet veći, taj trošak drastično raste", objasnio je pulski računovođa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo