banner

BRRRRRR...

ZNATE LI KOJA JE BILA NAJNIŽA IKAD IZMJERENA TEMPERATURA U HRVATSKOJ? DHMZ objavio tablicu: Valjda neće opet tako…

Ako ste mislili da vam je ovih dana hladno, DHMZ je objavio tablicu s prikazom najniže izmjerenih temperatura u Hrvatskoj – a najniža izmjerena temperatura bila je -34,6°C u Gračacu 2003. godine

Državni hidrometeorološki zavod objavio je tablicu u kojoj su prikazali najniže izmjerene temperature zraka u Hrvatskoj za razdoblje od kada postoje mjerenja.

Najčešći mjeseci s izmjerenim minimumima su siječanj i veljača, ali na nekim postajama apsolutno najniža temperatura izmjerena je u prosincu odnosno ožujku.

Izvor: DHMZ/ScreenshotFoto: DHMZ/Screenshot

Godine s najčešće izmjerenim minimumima su: 1956., 1963., 1985., 2003., 2012. i 2017., pri čemu valja znati da je većina postaja počela raditi od sredine prošloga stoljeća, a na postajama s duljim nizom mjerenja, još od 19. stoljeća, ističe se i 1929. godina.

ZIMA ‘STISLA’ HRVATSKU: Napadalo i do 35 cm snijega, problemi zbog ledene kiše i poledice; Nema prolaza za kamione; Višemetarski valovi u Dalmaciji

Najniža temperatura do sada izmjerena u Hrvatskoj je -34,6 °C, u Gračacu 13. siječnja 2003. godine.

Često se može naići na podatak kako je apsolutni minimum izmjeren u Gospiću, -36,0 °C, 4. veljače 1929., te u Čakovcu, -35,5 °C, dan ranije, 3. veljače 1929. No ovi podaci nisu izmjereni prema propisanim standardima Svjetske meteorološke organizacije te se stoga ne smatraju službenim rekordnim minimumima u Hrvatskoj.

Tablicu s popisom najnižih temperatura zraka u Hrvatskoj otkad postoje mjerenja možete pronaći OVDJE.

Povratak na Net.hr